Érrendszeri ultrahang, avagy Doppler vizsgálat – Mit érdemes tudni róla?

2021. április 21. - 12:41

Sokan nem tudják, hogy mikor van szükségük ilyen ultrahangra. Sőt, az is rejtély, hogy pontosan hogyan is működik az érrendszeri ultrahang. Nézzük!

Érrendszeri ultrahang, avagy Doppler vizsgálat – Mit érdemes tudni róla?

Az érelmeszesedés

Az érrendszeri problémák, keringési zavarok hátterében az érelmeszesedés áll. Mi az az érelmeszesedés pontosan?

Az érelmeszesedés az a jelenség, amikor az erek falán lerakódó zsírok miatt az erek egyre keményebbek. Rugalmasságuk csökken, az ér keresztmetszetének csökkenésével pedig egyre nehezebben áramlik a vér az erekben.

Ahogy nő az artériák elzáródásának az esélye, úgy nő az esély a keringési zavarok, a stroke, a szívinfarktus kialakulására.

Mit tehetünk az érelmeszesedés ellen? A megfelelő életmód sokat segíthet: rendszeres mozgás, a dohányzás kerülése, a túlsúly, valamint a magas vérnyomás megelőzése és kezelése.

Néhány gondolat a végtagok keringéséről

A végtagok keringési zavaraira is oda kell figyelni. Az alsó végtagokra sokkal inkább jellemzőek a keringési zavarok, a mélyvénás trombózis egyik kiváltó oka például a vérkeringés lassulása a lábban.

Melyek a rossz keringés tünetei? Például ha az adott végtagnak alacsonyabb a hőmérséklete, világosabb a bőr színe, esetleg fájdalmat érzünk erőltetés közben. Illetve például a lábak könnyebben elfáradnak.

Ha úgy érezzük, hogy rossz a keringésünk, esetleg trombózisra emlékeztető tüneteket tapasztalunk, érdemes érrendszeri ultrahangot csináltatnunk.

A nyaki erek állapota kihat az agyra

Az agyunkat ellátó erek állapota nyilvánvalóan különösen fontos. Az agyat csak pár, pontosan négy ütőér látja el oxigénnel. Ebből a négy kifejezetten fontos ütőérből kettő a nyak elülső részén található, kettő pedig hátul. Ezeknek az ereknek az állapota különösen fontos.

Mit tegyünk azért, hogy az érintett erekkel minden rendben legyen? A legelső panaszokkal rögtön vizsgáltassuk ki az állapotukat, érrendszeri ultrahang segítségével.

Ha szédülést, fülzúgást, látászavart észlelünk, esetleg krónikus fejfájásban szenvedünk, vagy gyanús eszméletvesztésünk volt, akkor érdemes lehet tehát kivizsgáltatni a nyaki ütőerek állapotát.

Ha érszűkületet találnak, akkor annak mérete, mértéke alapján dönt az orvos a továbbiakról. Például a gyógyszeres kezelésről, komolyabb esetben műtétről. Azonban ezek az esetek mind sokkal szerencsésebbek, mint a váratlanul bekövetkező érelzáródás.

Mit érdemes tudni az érrendszeri ultrahangról?

Az érrendszeri ultrahang (Doppler ultrahang), ha modern és szakszerű eszközökkel végzik, részletes tájékoztatást ad a véráramlás mértékéről, intenzitásáról. Emellett persze a vérszállítás irányát is láthatjuk. A különböző színek mutatják ezt meg nekünk, így a véráramlás intenzitásának zavarát is látványosan érzékelhetjük a felvételen keresztül.

Ezt a vizsgálatot alkalmazzák az agyi erek vizsgálata során is. Az érrendszeri ultrahang segítségével az is megállapítható, hogy elég oxigént kap-e az agy.

(PR-cikk)