Érsek Árpád, a Híd korábbi minisztere és Csicsai Gábor volt államtitkár is kilép a Szövetségből

2022. március 29. - 07:26 | Belföld

A Híd két korábban meghatározó politikusa is távozik a napokban a Szövetségből: Érsek Árpád volt közlekedési miniszter és Csicsai Gábor földművelési államtitkár levélben mondta fel párttagságát. Mindketten a Szövetség gyenge szakmai munkájával indokolják kilépésüket, de a közös párt létrehozásával sem értettek egyet. Nem zárják ki, hogy maradnak a politikában, de pártba nem akarnak belépni.

Érsek Árpád, a Híd korábbi minisztere és Csicsai Gábor volt államtitkár is kilép a Szövetségből
Érsek Árpád 2018-ban a Fico-kormány közlekedés- és építésügyi minsiztereként (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Távozik a Szövetségből Érsek Árpád és Csicsai Gábor, a Híd korábbi meghatározó politikusai. Érsek négy éven át, 2016 és 2020 között közlekedésügyi miniszter volt a Fico- és Pellegrini-kormányban, Csicsai pedig ebben az időszakban államtitkár a földművelésügyi minisztériumban. Közös bennük az is, hogy a Híd azon politikusai közé tartoztak, akik ellenezték az egyesülést.

Automatikus párttagság

„A közgyűlésen a közös párt létrehozása ellen szavaztam. Ebből kifolyólag nem is akartam tagja lenni az új pártnak, de az alapszabály alapján mindhárom korábbi párt tagjai automatikusan a Szövetség tagjaivá váltak, és a kilépést írásban kell kérni – magyarázta a Paraméternek Csicsai. – Eddig ezt nem tartottam fontosnak, de most eljutottunk oda, hogy nem akarok tovább tag lenni.”

Mint mondta, nincs konkrét oka annak, hogy miért éppen most lép ki, szerinte „egyszerűen most jött el az ideje”.

„A Híd Platformot többször támadták személyemen keresztül, ezt akartam megelőzni a jövőre nézve” – mondta a volt államtitkár.

Pártpolitikusként már nem kíván már dolgozni, de mezőgazdasági szakemberként még vállalna szerepet a politikában, ha ilyen megkeresést kapna. „A mezőgazdaságot minden eddigi kormány mostohagyerekként kezelte, ha lenne olyan párt, amely ezt a területet prioritásként kezeli, nem mondanék nemet” – mondta a volt államtitkár. Szerinte ez érvényes azokra a kormányokra is, amelyben az MKP vagy a Híd szerepelt.

„Most, amikor tényleg szükség lenne a mezőgazdaságra, amikor fontos az önellátás, akkor rájönnek, hogy ezt egyik napról a másikra nem lehet megvalósítani” – mondta Csicsai.

Csicsai Gábor 2017-ben a Fico-kormány mezőgazdasági államtitkáraként (Fotó: Paraméter-archív)

Nem lép be a Magyar Fórumba

Nem tervezi Simon Zsolt pártjához, a Magyar Fórumhoz való csatlakozást sem. „Emberileg, politikusként becsülöm, szerintem van érzéke a politikához, de szakmai kérdésekben diametrálisan eltérő a véleményünk” – mondta Csicsai, aki 2010-2012 között Simon Zsolt mezőgazdasági miniszter mellett is a szaktárca államtitkára volt, és 2016-2020 között is ellátta ezt a funkciót. –

Kicsi a valószínűsége, hogy meg fog szólítani, de elméletileg nem zárom ki a szakmai együttműködés lehetőségét. A Magyar Fórumba nem lépnék be.”

Érsek sem örült az „összeborulásnak”

Hasonló okokból távozik a Szövetségből Érsek Árpád, a Híd volt közlekedési minisztere, a Híd kongresszusán ő sem szavazta meg a belépést a közös pártba.

„Én sohasem voltam híve ennek a nagy összeborulásnak, mindig azt mondtam, hogy mindenki járja a saját útját, így is szavaztam a Híd utolsó közgyűlésén” – mondta a Paraméternek Érsek.

A másik ok, hogy szerinte a Szövetség szakmai munkája sok kívánnivalót hagy maga után. „Az ellenzéki pártnak az lenne a feladata, hogy bírálja a kormány hibáit, ezt nem tapasztaltam” – mondta a volt miniszter. Szerinte az R7-es és az R2-es gyorsforgalmi utak folytatásának leállítása miatt határozottabb lehetett volna a Szövetség.

Az önkormányzati választásokon függetlenként indulhat

Érezte azt is, hogy az új pártban sokan „nem rokonszenveznek vele”.

„Néhányunk »toxikusnak« bélyegeztek, de azt nem mondták meg, hogy miért vagyunk mi »toxikus politikusok«” – mondta Érsek.

Szerinte sok olyan téma van, amiben a párt véleményt mondhatna, de ezt nem teszik. Érsek nem zárta ki, hogy marad a politikai életben. „Elképzelhető, hogy az önkormányzati választásokon függetlenként elindulok, a megyei és a helyi önkormányzati választást is fontolóra veszem” – mondta Érsek.

A pártból az utóbbi hónapban távozott Juhos Ferenc, Nádszeg korábbi polgármestere is.

- lpj -