Érsek Dunaszerdahelyen – Növelik a vonatok kapacitását a Komáromból a fővárosba tartó vonalon

Bővítené a járatok kapacitását a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony útvonalon a RegioJet közlekedési vállalat. Erről Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter és Aleš Ondrůj a cég szóvivője tájékoztatták a sajtót kedden reggel Dunaszerdahelyen.

Érsek Dunaszerdahelyen – Növelik a vonatok kapacitását a Komáromból a fővárosba tartó vonalon
Érsek Árpád (középen) és Aleš Ondrůj (balról) - Fotó: a szerző

Két fázisban zajlik majd a bővítés és három vonatot érintene azokon a szakaszokon, amelyeken a legtöbb az utazó, tehát a fővárosba tartó járatokat.

„A rövid tárgyalások után találtunk megoldást a bővítésre és azt szeretnénk, hogy az ülőhelyek száma legalább 100-al növekedjen. A legfontosabb, hogy elértük azt, amit megígértünk, és tovább dolgozunk azon, hogy az emberek még kényelmesebben és biztonságosabban utazhassanak” – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter. Ez lenne az első fázis, a másodikban pedig, ha minden a tervek szerint halad, emeletes vonatokat helyeznének üzembe. Ez utóbbira május végén, illetve június elején kerülne sor.

„Olyan megoldást igyekeztünk találni, mely a lehető leggyorsabban meg tudja oldani a csúcsidőben közlekedő vonatok kapacitás-problémáját. A Pozsony–Komárom szakasz különleges az utazók számának szempontjából, hiszen az utóbbi öt évben itt a közlekedők száma majdnem megkétszereződött, az elmúlt évvel összevetve 2018-ban 1 millióval többen utaztak. A közlekedő utasok számának növekedése egyedülálló Európában, és a járatok sűrűsége már most az osztrák és német S-Bahn városi vasúthoz hasonló” – tette hozzá a RegioJet szóvivője, Aleš Ondrůj.

Jövő hétfőtől, azaz február 18-tól a RegioJet a közlekedési tárcával való egyeztetés után a REX1770 gyorsított személyvonat Komáromból, illetve Dunaszerdahelyről Pozsonyba tartó szakaszán expressz kocsikból álló járműszerelvényeket csatol a vonathoz, és több személyvonat kapacitását is növeli a reggeli csúcsidőben.

„Ezzel olyan megoldást találtunk, melynek köszönhetően végső soron 100-150 ülőhellyel fog növekedni a legkihasználtabb vonatok férőhelyeinek száma, ezáltal pedig jelentősen javul az utazás minősége” — hangsúlyozta Ondrůj.  

A vasúti szakasz helyzetét az is bonyolítja, hogy egyvágányú vonalról van szó, így további, a reggeli járatokat tehermentesítő vonatok beiktatása a jelenlegi sűrű forgalom miatt nem lehetséges.

A közlekedési minisztérium ezért további, pénzügyileg és időben is gyorsan megvalósítható intézkedéseken dolgozik, melyek javíthatnának a vasútvonalak áteresztőképességén, és ezáltal több utas szállítását tennék lehetővé.

A sajtótájékoztató végeztével a miniszter a 7:50-kor Dunaszerdahelyről Pozsonyba induló járatára szállt fel, hogy a fővárosba utazzon.

(alsa)