Érsek: Két év alatt lehetetlen minden létező hibát kijavítani

Szerdán Pozsonyban két ellenzéki párt is felszólította Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi minisztert, hogy főképpen a közelmúlt eseményeire való tekintettel menessze az állami vasúttársaságok vezetőit.

Érsek: Két év alatt lehetetlen minden létező hibát kijavítani
Érsek Árpád - Fotó: Cséfalvay Á. András

Az ellenzéki OĽaNO mozgalom a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján üzente ezt meg a miniszternek, hozzátéve, hogy ha a tárca vezetője nem reagál, akkor a parlamentben kezdeményezni fogják leváltását. Felszólításuk fő okaként az elmúlt két hétben megszaporodott vasúti baleseteket nevezték meg, hozzátéve, hogy a vezetők szerintük nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal ezen a területen. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt az OĽaNO-val egyetértésben tartott sajtótájékoztatót, amelyen a baleseteken túl a koncepciótlanságot is felrótta a tárca, illetve a vasúti ágazat vezetőinek.

Érsek Árpád miniszter még szerdán reagált is a két ellenzéki felszólításra. Elmondta, hogy Szlovákiában a vasúti közlekedést már jóval korábban elhanyagolták, mint ahogy őt miniszterré kinevezték.

„Igyekszünk ezen változtatni. Új vonatokat állítottunk forgalomba, modernizálni szeretnénk az utazást, és csökkent az átlagos késésidő is. Mindezen felül az utóbbi két évben 15 millióval több utast szállítottunk. Két év alatt lehetetlen minden létező hibát kijavítani, de természetes, hogy fokozatosan igyekszünk elhárítani ezeket” – mondta a tárca vezetője.

Érsek hozzátette, „a jelenlegi állapotért Jiří Kubáček (OĽaNO) is nagymértékben felelős, aki a Közlekedésügyi Minisztériumban éppen a vasúti közlekedés vezérigazgatója volt. Ő szintén cselekedhetett volna, megváltoztathatta volna ezt a helyzetet, és ma már más szinten lehetne a vasúti közlekedés.“

„Utasítani fogom a vasúttársaságok vezetőit, hogy a keletkezett hiányosságokat mielőbb szüntessék meg. Természetes, hogy ez nem megy majd egyik napról a másikra, de közösen mindent meg kell tennünk“ – jelentette be a miniszter.

A két ellenzéki párt felszólítására reagált a Szlovákia Vasúti Társaság (ZSSK) is, amely Tomáš Kováč szóvivőn keresztül az alábbiakat tartotta fontosnak közölni:

„Az ellenzék a közelmúlt rendkívüli vasúti eseményeiből próbál tőkét kovácsolni, azt állítva, hogy a vasúttársaságok élén inkompetens vezetők állnak. Ezt meg kell cáfolnom, hiszen például az igazgatótanácsunk elnöke mintegy 10 évet töltött vasúti környezetben. Egy ekkora vállalat irányítása vezetői képességeket és a környezet ismeretét igényli, de nem azt, hogy a vonatot is meg tudja javítani.”

A szóvivő még hozzátette, hogy az ellenzéki állításokkal szemben a személyszállítás gazdaságosabbá tétele is jó úton halad. Az ellenzék megfeledkezik ugyanis arról, hogy az utaztatás részleges ingyenessé tétele a költségeket meghagyta, viszont jelentős bevételkiesést eredményezett. Ennek ellenére sikerült az egy utasra és egy megtett kilométerre eső költséget három év alatt 0,093 euróról 0,069 euróra csökkenteni.

(TASR)