Érsek leüzent Cséfára: "Egyházgelle nem lehet két részre osztva"

A közlekedési minisztérium fontolóra veszi, hogy lakossági nyomásra alagutat építtet a gyalogosok és a kerékpárosok számára az R7-es gyorsforgalmi út egyházgellei (Dunaszerdahelyi járás) kereszteződése alatt.

Érsek leüzent Cséfára: "Egyházgelle nem lehet két részre osztva"
Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Fotó: SITA - illusztráció)

Erről maga Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter tájékoztatott egy Facebook-bejegyzésben kedden.

"Egyházgelle nem lehet két részre osztva. Kézhez kaptam a gellei lakosokkal való találkozó bejegyzését, mely alapján ellenőriztettem, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre az utazás egyszerűsítése és a lakosok biztonságának növelése érdekében"

- kezdte mondandóját a közösségi oldalon Érsek.

A szóban foggó lakossági gyűlésen a helyiek egyébként nehezményezték, hogy a közlekedési tárca illetékesei nem voltak jelen, és így nem kaptak választ az ő szempontjukból legfontosabb kérdésekre. Problémájuk a közetkező:

Cséfa közigazgatásilag Egyházgelléhez tartozik. A településrészt jelenleg a I/63-as út választja el egymástól, azonban az R7-es gyorsforgalmi út megépítésével létrejönne egy rendkívül forgalmas, nagy I/63 - R7 kereszteződés/körforgalom, és a cséfaiaknak ezen kéne gyalogosan és kerékpárral is átkelniük, ha Egyházgellébe akarnak menni. Erre pedig szükségük van, ugyanis Cséfán a családi házakon kívül nincs se ovi, se hivatal, se üzlet, csak egy temető.

A cséfaiak, pártjukon Egyházgelle polgármesterével azt a jogos igényüket fejezték ki, hogy aluljárót vagy felüljárót szeretnének a kereszteződés alá, hogy a lehető legnagyobb biztonságban átkelhessenek Egyházgalle és Cséfa között. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter a Facebookon tudatta a helybeliekkel, megy megvizsgálja az alagútépítés lehetőségét, ugyanis ő is elsősorban a biztonságot tartja szem előtt.

"A kiadások összehasonlítása után megfontoljuk egy alagút megépítését az R7-es alatt a gyalogosok és a kerékpárosok részére. Nekem is az az érdekem, hogy megtaláljuk a legbiztonságosabb és legrövidebb megoldást a gellei lakosok érdekében"

- írja a miniszter. Úgy néz ki tehát, hogy a minisztérium figyelembe veszi a helyiek akaratát. Az már csak szépséghiba, hogy Érsek Árpád bejegyzésének szlovák verziójában nem Cséfa (Čechová), hanem Csótfa (Čótfa) szerepel...

(para/db)