Érsek magánvonatokat engedne Kassa és Szepsi közé

A közlekedési minisztérium nyilvánosságra hozta a vasúti liberalizációs csomag részét képező legújabb szakaszt - tájékoztatta a Paramétert a tárca sajtóosztálya.

Érsek magánvonatokat engedne Kassa és Szepsi közé
Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Fotó: TASR)

A Zsolna – Rajec szakaszt követően a 160-as számú, Kassa – Zólyom szakaszra, konkrétan a Kassa – Szepsi közötti pályaszakaszra vonatkozó versenypályázat kiírását készíti elő. A minisztérium az Európai Unió hivatalos közlönyében már nyilvánosságra hozta a pályázat kiírására vonatkozó tervezetét, ezt a lépést egy évvel magának a versenytárgyalásnak a kiírása előtt kell megtenni.

„Kiválasztottuk azokat a pályaszakaszokat, amelyek a vasúti közlekedés szempontjából aránylag önálló szakasznak tekinthetők. Elsősorban azt szeretnénk, hogy az egész folyamat hibátlanul és zökkenőmentesen valósuljon meg, hogy a versenytárgyalás előnyökkel járjon és további utazókat vonzzon a vasútra“

– nyilatkozta Érsek Árpád miniszter.

 A 31 kilométer hosszú, Kassa és Szepsi közötti vasútvonal részben villamosított (a Kassa – Enyicke szakaszon). A hátralévő, mintegy 20 kilométeres szakasz villamosítását már tervezik, a projekt befejezésére előreláthatóan 2021 közepén kerül sor. A vonatok végállomása az integrált személyszállítás új szepsi terminálján lesz. Jelenleg a vasútvonalon napi hét pár vonat közlekedik, a tender a meglévő járatok sűrítésével számol.

A közlekedési minisztérium átlátható, nyilvános versenytárgyalás útján szeretné lehetővé tenni, hogy az egyes vasútvonalak üzemeltetését kis és nagy társaságok egyaránt megpályázhassák. A következő hónapokban ezért újabb szakaszokat hoz nyilvánosságra. Az európai jogszabályoknak és az uniós feltételeknek megfelelően ezeknek a szakaszoknak a pályázata már 2019-ben megvalósulhat.

(para)