Érsekújvárban nyílt meg az ország első poszt-covid ellátó központja

2021. május 4. - 07:52 | Régió

Az érsekújvári egyetemi kórházban ún. poszt-covid ellátó központ nyílt azon páciensek számára, akik átestek a COVID-19 betegségen, és még hónapokkal utána is küzdenek a szövődményekkel.

Érsekújvárban nyílt meg az ország első poszt-covid ellátó központja
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

"A hivatalos adatok szerint a páciensek 5-10 százaléka ún. poszt-covid szindrómában szenved, ami Szlovákiában több ezer, különféle problémákkal küzdő embert jelent" - közölte Marian Viskup kórházigazgató, hangsúlyozva a központ megnyitásának fontosságát.

A Szlovákiában egyedülálló ellátó központ létesítését az érsekújvári kórház orvosai kezdeményezték. "A központba főleg a régiónkból várunk pácienseket" - közölte Daša Viszlayová, az új létesítmény főorvosa.

A központban több szakorvos biztosítja majd az ellátást - tüdőorvosok, belgyógyászok, kardiológusok, neurológusok, pszichiáterek, nefrológusok, bőrgyógyászok, gasztroenterológusok, továbbá a fizikoterápiás, balneoterápiás és gyógyrehabilitációs klinika szakemberei. Azokat a pácienseket várják, akik több mint tíz hete küzdenek a COVID-19 szövődményeivel.

A központba érkező páciensektől beutalót fognak kérni, melyet a körzeti orvosnak kell kiállítania. Ezt követően ki kell tölteniük egy belépési kérdőívet, amelyben feltüntetik a tüneteiket (például légszomj, emésztési zavarok, álmatlanság, fáradékonyság, az ízlelés és a szaglás elvesztése). Az orvosok ennek alapján döntik majd el, hogy az illető milyen kezelést igényel.

Minden pácienstől vér- és vizeletmintát vesznek, megvizsgálják a tüdejét, EKG-t készítenek és értékelik az általános egészségi állapotát. A vizsgálati eredmények alapján fogják továbbküldeni a megfelelő szakemberhez a poszt-covid központon belül.


TASR