„Értelmetlennek tartom, hogy egy visszahívott kormány még tíz hónapig kormányozzon"

2023. január 23. - 16:48 | Belföld

A Progresívne Slovensko (PS) tudomásul veszi a volt kormánypártok szeptemberi választásról szóló megállapodását. Tomáš Valášek (frakció nélkül) képviselő meg fogja azt szavazni a parlamentben, habár értelmetlennek tartják addig halogatni a voksolást – tájékoztott a Facebookon Michal Šimečka, a PS elnöke.

„Értelmetlennek tartom, hogy egy visszahívott kormány még tíz hónapig kormányozzon"
Michal Šimčka (Fotó: TASR)

Šimečkának meggyőződése, hogy az alkotmányosság elveit figyelembe véve már az év első felében meg kellene rendezni a választást. „Értelmetlennek tartom, hogy egy visszahívott kormány, amelytől 2022 decemberében megvonja a bizalmat a parlament, gyakorlatilag még tíz hónapig kormányozzon” – jegyezte meg. A PS elnöke szerint ez az államigazgatás és a következő évi költségvetés előkészítése szempontjából is rossz, nem beszélve arról, hogy minden egyes hónappal Robert Fico és a Smer-SD, valamint a szélsőségesek nyernek.

Ennek ellenére a párt egyetlen parlamenti képviselője, a Za ľudíból a Progresszív Szlovákiába átlépett Tomáš Valášek megszavazza majd az alkotmány módosítását, mert nem látnak más megoldást a választási ciklus lerövidítésére.

A volt kormánypártok megállapodása szerint szeptember 30-án lesz az előrehozott választás, az ehhez szükséges alkotmánymódosítás szövegében is megállapodtak. A választási ciklust 90 parlamenti képviselő támogatásával lehet lerövidíteni.


TASR