Értetlen és felháborodott főszereplők a félbeszakadt brazil-argentin után

2021. szeptember 6. - 12:10 | Sport

Játékos, edző és sportvezető egyaránt értetlenül áll a történtek előtt és felháborodottan nyilatkozott a brazil-argentin labdarúgó világbajnoki selejtezőmérkőzésről, amely vasárnap a brazil hatóságok közbelépését követően szakadt félbe.

Értetlen és felháborodott főszereplők a félbeszakadt brazil-argentin után
Fotó: TASR/AP

Lionel Messi, a vendégek világklasszis csapatkapitánya elmondta: a kezdés előtt egy órával már a stadionban voltak, akkor is jelezhették volna feléjük a problémát, teljesen fölösleges volt ezzel megvárni a találkozó kezdését, majd az ötödik percben rendhagyó körülmények között véget vetni az összecsapásnak.

A dél-amerikai rangadó paprikás hangulatban kezdődött - volt durva belépő, valamint kakaskodás is -, és gól nélküli állásnál, mielőtt végleg eldurvult volna, vagy elkezdődhetett volna a találkozó futballra emlékeztető része, a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség (Anvisa) egyik alkalmazottja bement a pályára, és ellehetetlenítette a mérkőzés folytatását. Indoklásuk szerint az argentinok keretében négy, vasárnapi kezdőcsapatukban pedig három olyan játékos volt, akinek Angliából érkezve karanténkötelezettsége lett volna.

A történtek után az argentin csapat levonult a pályáról, majd bő egy órával később a találkozó venezuelai játékvezetője, Jesús Valenzuela félbeszakította a mérkőzést, amelynek további sorsáról a nemzetközi szövetségnek (FIFA) kell döntenie.

A brazil szövetség elnökét, Ednaldo Rodriguest "felháborította" a futballvilágban nagy visszhangot kiváltó eset, és kritizálta az Anvisát.

"A tisztviselők azt mondták nekem, hogy azokat az argentinokat, akik megszegték a karanténkötelezettséget, a meccs után is el lehetett volna különíteni. Sajnálom a rajongókat, akik látni akarták a mérkőzést. Minden tiszteletem az Anvisa munkatársaié, de megoldhatták volna ezt a dolgot korábban, nem kellett volna megvárniuk vele a mérkőzés kezdését"

- hangsúlyozta.

Lionel Scaloni, az argentinok szövetségi kapitánya kiemelte: nagyon elszomorították a történtek és nem akar felelősöket keresni, de ami történt, annak biztosan nem ott és akkor volt az ideje. Hozzátette: a kezdés előtt nem érkezett hozzá olyan jellegű kérés, hogy a kifogásolt négy játékos - Emiliano Buendí, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero - szerepeltetésétől tekintsen el.

Ezzel szemben az Anvisa közleményben kifejtette: többször figyelmeztették az argentinokat, hogy négy játékosuk megsérti a brazil egészségügyi előírásokat, és szombaton, a mérkőzés előtti napon már kérték, hogy az érintett futballistákat különítsék el társaiktól. Hozzátették: miután kéréseiket, felszólításaikat figyelmen kívül hagyták, vasárnap reggel a brazil szövetségi rendőrséghez fordultak, hogy hatóságilag tartassák be a karanténkötelezettséget.

A négy argentin futballistára a brazil egészségügyi rendelkezések alapján automatikus karanténkötelezettség várt volna a országban, mivel 14 napon belül megfordultak Nagy-Britanniában. Az argentinok azt megelőzően Venezuelában játszottak, a Brazíliába történő beutazáskor ezt adták meg kiindulási helynek, azt viszont nem jelezték, hogy korábban, a megadott időponton belül Nagy-Britanniában is voltak. Az argentinok ezt azzal indokoltak, hogy hasonló protokollra készültek, mint nyáron, amikor a Copa Américán buborékrendszerben voltak a brazíliai tornán.

(MTI)

Címkék: vb-selejtezők