Érvényben marad az abortuszt a terhesség hatodik hetétől tiltó törvény Texasban

2021. szeptember 3. - 08:37 | Külföld

Érvényben hagyta az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság azt a törvényt, amely Texas államban megtiltja az abortuszt a terhesség hatodik hetétől, amikortól már észlelhető a magzati szívverés.

Érvényben marad az abortuszt a terhesség hatodik hetétől tiltó törvény Texasban
Fotó: AP

A kilenctagú taláros testület döntött arról, hogy elutasítja az abortusz szigorítása ellen fellépő szervezetek beadványát és nem hajlandó blokkolni az Egyesült Államok legszigorúbb, terhességmegszakításra vonatkozó törvényét.

Sonia Sotomayor alkotmánybíró ellenvéleményében, amelyhez két liberális társa is csatlakozott, "megdöbbentőnek" nevezte az ítéletet.

Sotomayor szerint egy "kirívóan alkotmányellenes" törvényről van szó, "amelynek az a célja, hogy megtiltsa a nőknek alkotmányos jogaik gyakorlását".

Ilyen szigorú tiltást egyetlen amerikai államban sem engedélyeztek azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság csaknem fél évszázada meghozta a precedensnek számító, úgynevezett Roe/Wade döntést. 1973. január 22-én a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az alkotmány 14. kiegészítése alapján, a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását az első trimeszterben alkotmányellenesnek nyilvánítja. Attól fogva egyik állam sem tagadhatta meg a törvényeiben a nőktől a terhesség első három hónapjában a legális, biztonságos abortuszt.

A május 19-én Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója által aláírt törvény felhatalmazást ad a magánszemélyeknek, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki megsérti a törvényt és "segíti vagy támogatja" az abortuszt a terhesség hatodik hete után. A sikerrel járó polgári perek kezdeményezőit pedig legalább tízezer dollár jutalomra jogosítja fel.

A legfelsőbb bíróság többségét alkotó öt konzervatív bíró a döntést követően jelezte: ítéletüknek nem célja a "texasi törvények alkotmányosságával" kapcsolatos kérdések megoldása vagy a jogszabállyal kapcsolatos jövőbeli perek kizárása.

Joe Biden amerikai elnök a döntéssel kapcsolatban azt írta:

az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának a texasi abortusztilalomra vonatkozó ítélete "példátlan támadás a nők alkotmányos jogai ellen".

Biden hozzátette, hogy bár az ítélet "nem az utolsó szó" az általa "extrémnek" nevezett törvénnyel kapcsolatban, utasította a kormányt, hogy ellenőrizzék, hogyan tudnák "biztosítani a texasi nők számára, hogy hozzájuthassanak a biztonságos és legális abortuszhoz".

Nancy Pelosi, az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata elnöke csütörtökön "a nők jogai és egészsége elleni egyértelműen alkotmányellenes támadásnak" és "katasztrófának" nevezte a texasi törvényt. Pelosi közölte, hogy szeptember 20-án, amikor a képviselőház visszatér a szünetről, szavazni fognak Judy Chu, Kalifornia állam demokrata képviselőjének törvényjavaslatáról, amely törvényileg védené az egyének abortuszhoz való jogát.

MTI