Érvényes marad a cseh kormányfőt kínosan érintő törvény

2020. február 18. - 18:01 | Külföld

Csehországban továbbra is teljes egészében érvényes a jelenleg hatályos összeférhetetlenségi törvény, beleértve a 2017 januárjában elfogadott módosításokat is - döntött szerdán a cseh alkotmánybíróság, amely Miloš Zeman államfő és egy a kormányzó ANO mozgalom képviselőiből álló csoport összevont beadványa alapján vizsgálta meg a jogszabályt.

Érvényes marad a cseh kormányfőt kínosan érintő törvény
Fotó: tasr

Zeman és az ANO véleményét, amely szerint a módosítások ellenkeznek a cseh alkotmánnyal, ezért hatályon kívül kell őket helyezni, a bírák teljes egészében alaptalannak minősítették és elutasították. "A jogszabálymódosítás elleni kifogások alaptalanok" - állapította meg az alkotmánybíróság.

A médiában "lex Babišként" emlegetett jogszabálymódosítás alapján a cseh kormány tagjai egyebek között nem lehetnek médiatulajdonosok, a tulajdonukban lévő cégek (ha a részvények több mint 25 százalékát birtokolják) pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon.

A "lex Babišt" 2017 januárjában a parlamenti alsóházban az akkori kormánykoalíció két pártja, a szociáldemokraták (ČSSD) és a néppárt (KDU-ČSL) az ellenzék többségének támogatásával vitte keresztül. Az ANO képviselői ellene szavaztak, Zeman államfő megvétózta majd az alkotmánybírósághoz fordultak a jogszabály eltörlését kérve.

A törvénymódosítás nem titkoltan az akkori pénzügyminiszter, a mai kormányfő Andrej Babiš ellen irányult, aki Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója. Babiš a törvény elfogadása után a tulajdonában lévő Agrofert holdingot és a SynBiol céget speciális vagyoni alapokba helyezte, s azt állítja, hogy ezzel eleget tett a törvény követelményeinek. A nem csituló bírálatokat határozottan elutasítja és politikai kampánynak minősíti.

A cseh ellenzék és a sajtó nagyobbik része továbbra is azt állítja, összeférhetetlenségi helyzet van Babiš politikai és vállalkozói tevékenysége között. Összeférhetetlenséget állapított meg az Európai Unió, amely tavaly megvizsgálta Babiš és cégeinek helyzetét. A nyilvánosságra került jelentés szerint Babis az összeférhetetlenég tekintetében az európai uniós és a cseh jogot is megszegte, mert továbbra is kezében tartja az Agrofert irányítását. A miniszterelnök ismételten elutasította Brüsszel bírálatait, s azt állítja, az Európai Bizottságnak nincs joga a cseh törvények értelmezésére.

MTI