Érvénytelenítették az önkormányzati választások eredményét a községben, a polgármester mégis maradhat a helyén

2023. február 6. - 14:17 | Régió

Furcsa helyzet alakult ki a Stará Ľubovňához közeli Hromoš községben. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) a községben törölte a tavaly ősszel rendezett önkormányzati választás eredményét, a győztes polgármesterjelölt mégis tovább irányítja a községet – írja a TV Noviny.

Érvénytelenítették az önkormányzati választások eredményét a községben, a polgármester mégis maradhat a helyén
Illusztráció (Fotó: TASR)

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság két héttel ezelőtt törölte a választás eredményét a községben, miután az alulmaradt jelölt panaszt nyújtott be a választási szabályok megsértésének gyanújával.

Maroš Kočiš, a polgármester-választás győztese elfogadta a döntést, noha nem értett vele egyet. A TV Novinynek azt nyilatkozta, hogy az újabb választások kiírásáig az alpolgármester irányítja majd a községet.

Viszont emellett tanácsot is kért a belügyminisztériumtól, onnan pedig azt a választ kapta, hogy gyakorlatilag semmi sem változik számára, továbbra is maradhat ő a polgármester. A választás győzteseként ugyan megszűnt a mandátuma, tehát nem érvényes a polgármesteri esküje, viszont még nem telt le a hivatali időszaka a korábbi polgármesternek, aki történetesen szintén Kočiš volt.

Így tehát továbbra is ő maradt Hromoš község polgármestere, az alpolgármester csak akkor léphetne a helyébe, ha önként lemondana tisztségéről.


(tvnoviny.sk)