Érzéketlen módon a fejfára biggyesztik a felszólítást - néha akkor is, ha ki van fizetve a sírhely

A városi temetőkben Szlovákia-szerte bevett szokás, hogy - kissé megalázó módon - a sírkőre ragasztják a fizetési felszólításokat, amennyiben sírhely bérlője késik a bérleti díj befizetésével.

Érzéketlen módon a fejfára biggyesztik a felszólítást - néha akkor is, ha ki van fizetve a sírhely

A matricázás módszere igencsak vitatott, ha az önkormányzatok haladnának a korral, valószínűleg nem kerülne óriási erőfeszítésbe időközönként frissíteni adatbázisukat, aktualizálni klienseik elérhetőségeit, és postán, esetleg telefonon értesíteni őket arról, hogy késnek a sírhely bérleti díjának befizetésével.

A dunaszerdahelyi temető működtetéséről szóló városi rendelet (2013/7) egyébként nem adja meg, hogy a bérlőt milyen úton kéne értesíteni. A rendelet egyik pontja előírja, hogy a temető üzemeltetője köteles írásban értesíteni a bérlőt, ha letelik az időszak, ami előzőleg ki volt fizetve, egy másik pontban pedig azt írja elő, hogy amennyiben kitűzték a sírhely megszüntetésének időpontját, postai úton kell értesíteni a bérlőt - ha megvan a címe -, vagy pedig az üzemeltető köteles a sírnál "megszokott" helyen, írásban értesíteni a bérlőt.

A rendelet tehát lehetővé teszi a matricázást, a postai úton történő kapcsolatfelvételt nem igazán szorgalmazza, a telefonos megkeresést pedig egyáltalán nem.

Olvasónk azonban nem egy egyszerű matricázós történetet osztott meg velünk. Át is adjuk neki a szót:

"Tizenegy éve elhunyt nővérem síremlékét látogattam meg a dunaszerdahelyi temetőben, és ami ott fogadott, felháborított. Egy bérletmegújításról szóló fizetési felszólítást találtam a fejfára ragasztva, amit a mécseseket félretolva tettek fel oda, jól látható helyre.

Előfordulhat, hogy édesanyám elfelejtette befizetni - gondoltam, de ebben az esetben küldhetnének felszólítást postai úton, sokkal kegyesebb megoldás, mint valaki sírhelyét meggyalázni!

...egy gyors hazatelefonálás után kiderült, édesanyám befizette az említett bérleti díjat, még a bizonylatot is megtalálta, még a bérlet lejárta előtt rendezte, 2014 szeptemberében.

Nyilván adminisztrációs hiba történt, amit több mint egy évvel a befizetés után került elő. Az viszont ettől függetlenül is felháborító, hogy ilyet bárki sírhelyére kiragasztanak.

És a mi esetünkben, amikor a felszólítás ráadásul téves, mondjuk kiragaszthatnának egy "Tévedtünk a felszólítással kapcsolatban matricát" - mondjuk a sírhely melletti pad kellően nagy felületére, esetleg a körülötte lévő burkolatra, de semmiképp ne a fejfára!"

- zárta sorait felháborodását némi iróniával levezető olvasónk, ugyanakkor utalva arra, hogyan lehetne emberségesebb módon megoldani a matricaragasztást.

A dunaszerdahelyi önkormányzat már említett rendelete egyébként kimondja, hogy

a temető üzemeltetője a gyászolókkal való kapcsolattartás során köteles tartózkodni a tapintatlan viselkedéstől,

ám az, hogy a matricázás tapintatlan-e, már nyilván szubjektív megítélés kérdése.

(parameter)

Olvasónk leveleit - bármilyen témában - továbbra is várjuk az info@parameter.sk címen.