És aztán Nagymegyernél "megérkezünk a állomásba", tájékoztatja az utasait a Szlovák Államvasutak

2023. január 12. - 02:12 | Régió

Olvasói fotó "nyűgözte le" a szerkesztőségünk tagjait. A felvétel a Csallóközt átszelő Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonalon közlekedő vonat kijelzőjét ábrázolja, ahol "ékes" magyartalansággal adják az utazóközönség tudtára, hogy éppen melyik állomás következik. Lehet, hogy akadékoskodásnak tűnik ez a kákán is csomót kereső hozzáállás, de azért csipkedhetné magát az állami társaság.

És aztán Nagymegyernél "megérkezünk a állomásba", tájékoztatja az utasait a Szlovák Államvasutak
(Olvasói felvétel)

Ahelyett, hogy a jelenleg a Szlovák Államvasutak által üzemeltetett vonal személyvagonjaiban azt írnák ki, "Érkezés a következő állomásra", azt kapjuk az arcunkba, hogy "Megérkezünk a állomásba". Ezzel a határozott névelővel, és határozottan így ragozva. Arról nem is beszélve, hogy a megállóhely nevét, a települést is szlovák változatban tüntetik fel.

A társaságnak jeleztük a pontatlanságokat, meg érdeklődtünk afelől is, hogy miért kell itt veľkýmederezni, ha már egyszer voltak olyan jó fejek, és bepróbálkoztak a nyelvünkkel.

Persze, az is lehet, hogy ez csak egy átmeneti állapot, és ki kell bírni addig, amíg a cseh Leo Express végre átveszi a "legmagyarabb" szlovákiai vasútvonal üzemeltetését. Mert akkor megeshet az is, hogy ők majd nem állnak ennyire csehül a magyar nyelvvel, mint a szlovák kollégáik.

(sp)