Esernyők alá rejtőzik Pozsony a menekültekkel szembeni szolidaritás jeléül

2021. június 20. - 09:14 | Régió

Június 20-a a menekültek világnapja. Világszerte közel 80 millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására. Körülbelül minden századik ember menekült, közülük 40 százalék gyermek. A vasárnapra eső menekültek világnapja alkalmából a fővárosban, Pozsonyban esernyős menetet tartanak az ő támogatásuk jeléül.

Esernyők alá rejtőzik Pozsony a menekültekkel szembeni szolidaritás jeléül
TASR

A Belügyminisztérium Migrációs Hivatala a rendezvényen tájékoztatást nyújt a szlovákiai menekültügyről és a menekültekről. Erről Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa tájékoztatott.

A menekültek világnapját az ENSZ közgyűlése hivatalosan 2000. június 20-án hirdette ki.

„Ezen a napon az emberek szerte a világon elrejtőznek az esernyők alatt, hogy szimbolikusan kifejezzék szolidaritásukat a menedékkérőkkel szemben. Idén Szlovákia ismét csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez”

– magyarázta Paulenová.

Pontosította, hogy tavaly 282 ember kért menedékjogot Szlovákiában, az ország 11 menedékjogot és 27 kiegészítő védelmet nyújtott.

Hasonló volt a helyzet 2019-ben, amikor 232 ember kért menedékjogot, kilencen kapták meg, 19 személy számára pedig további védelmet biztosítottak. Az elfogadott kérelmek aránya tehát 4 százalék alatt van.

A járvány és a szigorú utazási korlátozások 31 százalékkal csökkentették a menedékjog iránti kérelmeket Európában.

Az eseményt a Milan Šimečka Alapítvány és a Szlovák Humanitárius Tanács szervezi a belügyminisztériummal karöltve.

Az esemény 14 órakor kezdődik. Az esernyős menetet 14:30-ra tervezik, kiindulópont a Prímás tér.

(sme.sk)