Esik a bitcoin árfolyama egy kriptodeviza-tőzsde meghekkelése miatt

2018. június 11. - 10:52 | Tech

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot, ami erős eladási hullámot indított el a digitális devizák piacán a biztonsági aggodalmak felerősödésének következményeként.

Esik a bitcoin árfolyama egy kriptodeviza-tőzsde meghekkelése miatt
wikipédia

A Coinrail a honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében elismerte, hogy vasárnap betörtek rendszerébe, és kriptodevizáinak mintegy 30 százalékát ellopták számítógépes kalózok. Bár az ellopott alternatív kriptopénzek (altcoin) értékét nem közölte a Coinrail, helyi sajtóértesülések szerint mintegy 40 milliárd von (37,28 millió dollár) értékben tűnt el különféle deviza, köztük Pundi X, Aston és NPER.

Dél-Korea a világ egyik legnagyobb kriptodeviza-kereskedési központja, az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító kereskedési platform, a Bithumb székhelye. A dél-koreai kriptodeviza-tőzsdék között a Coinrail viszonylag kis méretű, de a Coinmarketcap.com, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint így is a világ 98. legnagyobb váltója, több mint 50 különböző digitális devizával lehet kereskedni elektronikus felületén. A Coinrail platformján leggyakrabban végrehajtott ügylet a Pundi X-bitcoin váltás.

A hekkertámadás hírére meredeken estek a kriptodevizák árfolyamai. A CoinMarketCap adatai szerint a bitcoin árfolyama 7,81 százalékkal, 6706,63 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 525,73 dolláron, 7,71 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,5779 dolláron, 7,79 százalékos veszteségben forgott délelőtt tíz órakor.
A kriptodevizák árfolyama pénteken is jelentősen esett, miután a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap arról számolt be, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak, mert azt gyanítják, hogy négy nagyobb platform - a Bitstamp, a Coinbase, az itBit és a Kraken - manipulálta az árakat.

A befektetőket és az illetékes hatóságokat megijesztette az év elején, hogy a tokiói székhelyű Coincheck elektronikus kereskedési platformtól 534 millió dollár értékű digitális devizát loptak el hekkerek. Négy évvel korábban az ugyancsak tokiói székhelyű Mt. Gox - amelyen egykor a világ bitcoin kereskedelmének 80 százalékét bonyolították - csődvédelmet kért, mert félmilliárd dollár értékű bitcoint loptak el tőle. A Youbit dél-koreai kriptodeviza-tőzsde tavaly decemberben zárt be és kért csődvédelmet, miután kétszer is hekkertámadás érte.

MTI

Címkék: bitcoin, kriptovaluta