Essexi halálkamion - Vietnamban átfogó nyomozás indult az embercsempészet ellen

Átfogó nyomozást indított a vietnami rendőrség az embercsempészet ellen - jelentette be az ország állami médiája, csütörtökön, azután, hogy vélhetően vietnami állampolgárok haltak meg a múlt héten egy bolgár rendszámú kamion hűtőkocsijában Anglia délkeleti részén.

Essexi halálkamion - Vietnamban átfogó nyomozás indult az embercsempészet ellen
Fotó: TASR/AP

Az észak-vietnami Nghe An tartományban a hatóságok négy olyan embert tartóztattak le, akiről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állt egy vietnamiaknak tengerentúli utakat és vízumokat intéző céggel.

A cég egyik korábbi vezetője, Le Duy Anh ellen embercsempészet miatt nyomozás indult, és akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A helyi média szerint a cég 2015 szeptembere és 2019 januárja között csaknem 400 embertől több százezer amerikai dollárt kapott, egyelőre nem tudni azonban, az ügynek van-e köze a mostani esethez.

Helyi értesülések szerint a kamionban talált halálos áldozatok egy része vélhetően Nghe Anból származik, amely egyike az indokínai ország legszegényebb térségeinek.

Az Ecpat nevű, thaiföldi székhelyű civilszervezet szerint évente több száz vietnami állampolgárt csempésznek az Egyesült Királyságba.

(MTI)