Este nyolc után már nem mehetünk ki a természetbe, hajnalban pedig nem indulhatunk külföldre kirándulni

2021. március 24. - 11:10 | Belföld

A kormány kiigazított néhány dolgot a kijárási korlátozásokról szóló rendeletben, emellett Eduard Heger közölte, hogy húsvétkor a jelenlegihez képest nem kell számítanunk szigorításokra.

Este nyolc után már nem mehetünk ki a természetbe, hajnalban pedig nem indulhatunk külföldre kirándulni
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A kormány módosított korábbi rendeletén illetve kiegészítette azt, így este nyolc után már nincs lehetőség kimenni a természetbe, vagy ott tartózkodni. Aki esetleg eddig arra hivatkozott, miután este megállította a rendőr, hogy épp a természetből tart hazafelé, annak ezután már nem lesz erre lehetősége. Munkába vagy sürgős esetben orvoshoz mehetünk nyolc után.

A legutóbbi szigorításkor megtiltották a külföldi utat kirándulás céljából. A külföldi utazás Szlovákia részéről engedélyezett, tehát a kijárási korlátozások alól kivételt jelent (persze e téren a célország beutazási feltételeit is szem előtt kell tartani), múlt szombattól azonban a kivételből törölték a rekreációs célú külföldi utat, mégpedig abból a megfontolásból, hogy ha a járáson túlra nem utazhatunk például a természetbe sem, akkor ezt külföldre se tehessük meg.

A kijárási korlátozások viszont hajnali 5-től éjjel 1-ig érvényesek, 1-től 5-ig tehát lényegében továbbra is lehetőség nyílott a rekreációs célú utazásra. Ennek a lehetősége most megszűnt, amit Heger azzal indokolt, hogy nem szeretnék, ha a tiltást az utazni vágyók úgy kerülnék meg, hogy hajnali kettőkor kimennek a reptérre.

A megbízott egészségügyi miniszter ugyanakkor jelezte, hogy nem tervezik szigorítani a Covid-automatát a húsvéti ünnepek miatt, mivel az csak összezavarná az embereket. "Az intézkedések stabilak, és eredményeket hoznak, bírjuk ki húsvétig, és aztán beszélhetünk újabb intézkedésekről" - fogalmazott.

Csütörtökön összeül a szakmai konzílium, melyen a húsvét alatt érvényes előírásokról tárgyalnak majd. Heger úgy véli, mindenki arra vár, mit fognak ismét szigorítani, de szerinte inkább az intézkedések finomításáról, külföldi inspiráciák átültetéséről lehet szó, mivel már jelenlet is kemény lockdown van érvényben.

(Denník N)