Esterházy János emléke előtt tisztelegtek Dunaszerdahelyen

2019. november 26. - 19:58 | Kultúra

Esterházy Jánosra emlékeztek tegnap Dunaszerdahelyen a Pázmaneum Polgári Társulás által szervezett Esterházy János emléknap keretén belül.

Esterházy János emléke előtt tisztelegtek Dunaszerdahelyen
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

Tiszteletére egy gyertyánfát ültettek a Vermes-villa kertjében. Ezután, a délutáni órákban a Fő utcán található Esterházy domborműnél gyülekeztek az emberek, ahol a Pázmaneum Társulás, az Esterházy János Társulás, az Esterházy János Szülőföldjéért Alapítvány, az Esterházy Akadémia és a Szövetség a Közös Célokért Társulás képviselői elhelyezték a kegyelet koszorúit.

A megemlékezés ezután a Szent György római katolikus templomban folytatódott. Mészáros Dávid káplán ünnepi szentmisét mutatott be. A megjelentek együtt imádkoztak Esterházy János boldoggá avatásáért.

A programsorozat utolsó pontjaként a Vermes-villába vonultak az érdeklődők, hogy megtekintsék az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című filmet. A dokumentumfilm bemutatta a nézőknek Esterházy János politikai pályafutását, meghurcoltatását, börtönkálváriáját, és végakaratának teljesítését, amikor jelképes hamvait elhelyezik az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában. Egyben emléket állít Paulisz Boldizsárnak, a kápolna építőjének, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont létrehozójának.

Esterházy János a szülőföldön való maradás és boldogulás példaképe, aki vállalta a meghurcoltatást, a mártírhalált. Keresztényi magatartása példaként szolgál a felvidéki magyarság számára.

SzC