Észak-Korea az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok leállítását követelte

2022. november 1. - 07:47 | Külföld

Észak-Korea a térségben végrehajtott amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok leállítását követelte - közölte hétfőn a KCNA hírügynökség a kommunista ország külügyminisztériumának állásfoglalására hivatkozva.

Észak-Korea az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok leállítását követelte
Fotó: AP/TASR

A KCNA szerint olyan provokációkról van szó, amelyek "erőteljesebb válaszintézkedésekhez" vezethetnek a phenjani vezetés részéről.

"A Koreai félszigeten és térségében kialakult helyzet ismételten egy komoly konfrontációs szakaszba érkezett (...) az Egyesült Államok és Dél-Korea szüntelen és meggondolatlan katonai lépései miatt" - áll a közleményben.

"Észak-Korea kész meghozni minden szükséges intézkedést, hogy megvédje szuverenitását, lakossága biztonságát és területi épségét a külső katonai fenyegetésektől" - közölte a phenjani külügyminisztérium.

"Ha az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a súlyos katonai provokációkhoz, Észak-Korea fontolóra fogja venni az erőteljesebb válaszintézkedéseket" - hangsúlyozta a minisztérium.

"Amennyiben az Egyesült Államok nem kíván a biztonsági érdekeinek nem megfelelő komoly fejleményeket, azonnal le kell állnia a haszontalan és hatástalan hadgyakorlatokkal. Ellenkező esetben teljességgel őt fogja terhelni a felelősség a következményekért" - tette hozzá a tárca.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indított újabb nagyszabású közös hadgyakorlatot harci repülőgépek százaival gyakorolva célpontok elleni támadásokat. Az amerikai légierő közlése szerint a "Vigilant Storm" fedőnevű manőver keretében péntekig mintegy 240 harci repülőgép fog végrehajtani 1600 gyakorló bevetést.

Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását. Phenjan legutóbb 5 évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami már a hatodik ilyen teszt volt. Az amerikai és dél-koreai vezetés ezért az elrettentés stratégiáját követi a nagyszabású hadgyakorlatokkal, ami viszont egyes tisztségviselők szerint csak a feszültség súlyosbodásához fog vezetni.

(MTI)