Észak-Korea eldicsekedett vele, micsoda szupercsúzlival lövöldözött a tengerbe!

2019. november 1. - 16:47 | Külföld

Észak-Korea óriási rakéta-sorozatvetőt próbált ki ismét, mégpedig sikerrel - jelentette pénteken a KCNA észak-koreai hírügynökség az előző napi tesztre utalva, amelyről először a dél-koreai hadsereg számolt be a világnak, akkor még nem tudván, hogy lövedéket vagy rakétát lőttek-e ki a Japán-tengerbe.

Észak-Korea eldicsekedett vele, micsoda szupercsúzlival lövöldözött a tengerbe!
Kim Dzsong-Un észak-koreai diktátor

A japán védelmi minisztérium csütörtökön még úgy tudta, hogy ballisztikus rakétatesztről volt szó, és még pénteken is így hivatkozott rá. Tokió elítélte, hogy Észak-Korea az ENSZ-tilalom ellenére újabb kísérletet hajtott végre, és elítélte ezt Dél-Korea is.

A KCNA szerint ennek a rakéta-sorozatvetőnek ez volt a harmadik tesztje, az első kettőt augusztusban, illetve szeptemberben hajtották végre. Sikeressége azt bizonyítja, hogy Észak-Korea folyamatosan halad előre a fegyverzetfejlesztésben, miközben az Egyesült Államokkal elkezdett tárgyalásai kudarcba fulladtak - tette hozzá a hírügynökség.

A rakéta-sorozatvető "képes váratlan támadásban teljesen megsemmisíteni több ellenséges célpontot is" - állapította meg a KCNA.

A Rodong Szinmun című hivatalos lap bemutatott egy fényképet a sorozatvetőről, amelyet lángok és füst veszi körül.

Cory Gardner, a washingtoni szenátus külügyi bizottságának egyik vezetője közleményében azt írta: "Észak-Korea újabb tesztje és folytatódó agressziója igazolja, hogy a Trump-kormánynak ismét a maximális nyomásgyakorlás eszközéhez kell nyúlnia" és újabb szankciókat kell kivetnie Phenjan ellen.

Több dél-koreai szakértő szerint Észak-Korea a csütörtöki teszttel befejezte egy újabb rövid hatótávolságú taktikai fegyverének, ezúttal egy rakéta-sorozatvetőnek a kifejlesztését, és ezzel tovább rontja a dél-koreai hadsereg tüzérség- és rakétaelhárító képességét.

Csung Uj Jong dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó viszont azt mondta: ezek az észak-koreai tesztek "nem jelentenek nagy fenyegetést".

"Mi is próbálunk ki rakétákat, nem kevesebbet, mint Észak-Korea, rakétavédelmünk pedig egyértelműen jobb, mint az övék" - jelentette ki a szöuli parlamentben.

Ez volt az első észak-koreai fegyverzetteszt azóta, hogy október 5-én Svédországban eredménytelenül ért véget az észak-koreai-amerikai tárgyalások legutóbbi fordulója a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről. Szakértők szerint Észak-Korea fegyverek tesztelésével fejezi ki elégedetlenségét már hónapok óta. Kim Dzsong Un áprilisban azt mondta: az év végéig hajlandó várni arra, hogy közeledjenek az álláspontok, és megegyezésre jussanak a leszerelés menetrendjéről. Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes akkoriban jelezte, hogy Washington "nem kívánt következményekkel" számolhat, ha az év végéig nem változtat a leszerelési tárgyalásokon képviselt álláspontján.

Phenjan a gazdasági szankciók felfüggesztését várja nukleáris programjának felszámolásáért cserébe, de Washington erre csak akkor hajlandó, ha Észak-Korea előzőleg megsemmisíti összes nukleáris fegyverét.

(MTI)