Észak-Korea nem folytatja a tárgyalásokat, ha Washington nem egyezik bele a követeléseibe

2020. január 11. - 17:13 | Külföld

Észak-Korea szombaton figyelmeztetett, hogy nem kezdi újra a tárgyalásokat atomprogramjáról az Egyesült Államokkal, ha Washington nem "egyezik bele teljesen" a követeléseibe.

Észak-Korea nem folytatja a tárgyalásokat, ha Washington nem egyezik bele a követeléseibe
-illusztráció- (Fotó: AP)

Kim Ge Gvan, az észak-koreai külügyminisztérium tanácsadója, akit a KNCA hivatalos hírügynökség idézett, megerősítette, hogy Phenjan megkapta Donald Trump levelét, amelyben az amerikai elnök boldog születésnapot kívánt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek.

A tanácsadó azonnal figyelmeztetett, "esztelen" lenne remélni, hogy Phenjan csak azért folytatná a tárgyalásokat, mert "nem rosszak a személyes kapcsolatok" a két vezető között.

Az Egyesült Államoknak előbb "teljes beleegyezését" kell adnia a Phenjan által a két ország közötti korábbi tárgyalások során felvetett pontokra - tette hozzá a tanácsadó.

A Kim és Trump között 2018 júniusa óta tartott három csúcstalálkozó ellenére - a legutóbbira 2019 februárjában került sor Hanoiban - zsákutcába jutottak a két ország között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalások.

Az észak-koreai külügyi tanácsadó, aki szerint az Egyesült Államok "becsapta" Észak-Koreát a 2018. évi szingapúri csúcstalálkozó óta az érintkezések folytatását illetően, és számukra elvesztegetett időnek nevezte az azóta eltelt másfél évet, kételkedett Washington kedvező válaszában, mondván: jól tudják, hogy az Egyesült Államok "nincs készen, és nem is áll módjában" ezt megtenni. "Jól tudjuk, milyen utat kell követnünk, és a saját utunkat fogjuk járni" - tette hozzá.

Kim Dzsong Un január 1-jén jelentette be, hogy feloldják a moratóriumot a kísérleti atomrobbantásokra és az interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott kísérletekre, és "meghökkentő" lépést helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben.

Kim Dzsong Un 2018-ban még úgy nyilatkozott, hogy Észak-Koreának a jövőben nem lesz szüksége kísérleti atomrobbantásokra és interkontinentális rakétákkal végzett kísérletekre.

Az elmúlt években Észak-Korea hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és több olyan rakétát lőtt ki, amelyek képeset lettek volna elérni az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét.

(MTI)