Észak-Korea Oroszországon keresztül egy második internetkapcsolathoz jutott

Észak-Korea egy orosz állami távközlési vállalat révén hozzájutott egy második internetkapcsolathoz is, ami meghiúsíthatja az Egyesült Államoknak azt a törekvését, hogy elszigetelje az országot - jelentette az AFP francia hírügynökség csütörtökön.

A sztálinista berendezkedésű Észak-Koreának eddig gyakorlatilag csak a China Unicom kínai távközlési cég révén volt kapcsolata a világhálóval. Az új kapcsolat létrejöttét az amerikai székhelyű Dyn Research cég fedezte fel, amely az internet működésével, a világ internetes lefedettségével kapcsolatos fejlemények figyelésével foglalkozik.

A TransTelekom (TranszTeleKom) orosz társaság által megteremtett új kapcsolódási lehetőségnek köszönhetően Phenjan "ellenállóbbá válik a saját internetes hálózata elleni esetleges támadásokkal szemben" - jelentette ki csütörtökön Bryce Boland, a FireEye kiberbiztonsági cég egyik szakértője.

A The Washington Post című amerikai lap nemrég jelentette, hogy az Egyesült Államok informatikai támadásokat indított észak-koreai hackerek ellen, megfosztandó őket internetes kapcsolatuktól, és ennek a műveletnek szombaton lett vége.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Koreának egy körülbelül 6800 fős "hackerhadserege" van, amelyet már többször vádoltak nagyszabású kibertámadások, például a Sony Pictures amerikai filmes szórakoztatóipari cég elleni 2014-es támadás végrehajtásával.

(MTI)