Észak-Korea sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket

2021. szeptember 13. - 10:41 | Külföld

Észak-Korea sikeresen tesztelt a hétvégén több, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet - közölte hétfőn a KCNA, a kommunista állam hírügynöksége.

Észak-Korea sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket
Fotó: Korean Central News Agency/Korea News Service/AP

A jelentés szerint a harceszközök 1500 kilométer távolságra repültek a szombati és vasárnapi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe.

A KCNA stratégiai jelentőségűnek nevezte a harci robotrepülőgépek kifejlesztését, amelyek "újabb hatékony elrettentő eszközt nyújtanak Észak-Koreának biztonsága szavatolására, gátat szabva ezzel az ellenséges erők hadgyakorlatainak". Utóbbi minden bizonnyal a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokra utal, amelyekben a phenjani vezetés támadási előkészületeket lát.

Az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalások 2019 februárjában megrekedtek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump akkori amerikai elnök hanoi találkozóján, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan azon követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

(MTI)