Észak-Korea új fejlesztésű, irányítható lövedékeket tesztelt

2024. február 12. - 13:47 | Külföld

Észak-Korea fegyverarzenáljának növeléséért a rakéta-sorozatvetőkkel (MLR) és a ballisztikus vezérlőrendszerrel kompatibilis újfajta irányítható lövedékeket fejlesztett ki - jelentette be hétfőn a phenjani központi hírügynökség, a KCNA.

Észak-Korea új fejlesztésű, irányítható lövedékeket tesztelt
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A nemzetvédelemért felelős helyi akadémia vasárnap hajtotta végre a 240 milliméteres kaliberű irányítható lövedékek tesztelését, hogy felmérjék pontosságukat és előnyeiket - írta a KCNA.

A rakéta-sorozatvetőkhöz használható 240 milliméter kaliberű irányítható lövedékek és ballisztikus vezérlőrendszerük minőségbeli változást fognak hozni a hadseregünk erejében a rakéta-sorozatvetők terén - folytatta a KCNA.

Észak-Korea állítása szerint ez a legújabb technológiai fejlesztés növeli az ilyen jellegű fegyverek hadszíntéren betöltött szerepét, és segítségül szolgál stratégiai értékük és felhasználásuk újraértékelésében. Phenjan az ilyen kaliberű lövedékekkel működő rakétavető rendszerével képes közvetlenül Szöult is célba venni.

A dél-koreai hadsereg is felfigyelt Phenjan, a Sárga-tenger felé irányított kilövési kísérletére, melyet a nyugati partokon lévő kikötőterülethez közel hajtottak végre - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség által idézett forrás, ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe.

Hong Min, a Dél-Koreai Országegyesítési Intézet tudományos főmunkatársa szerint a legújabb fejlesztés két célt szolgál: egyrészt az Oroszországgal folytatott fegyverkereskedelem része lehet, illetve ezzel politikai nyomást akarnak gyakorolni Dél-Koreára.


MTI

Címkék: rakéta, Észak-Korea