Észak-Korea újabb tesztet hajtott végre, ezúttal légvédelmi rakétával

2021. október 1. - 08:48 | Külföld

Észak-Korea két napon belül már a második tesztet hajtotta végre újonnan kifejlesztett légvédelmi rakétával. Kedden egy hiperszonikus rakétát próbáltak ki.

Észak-Korea újabb tesztet hajtott végre, ezúttal légvédelmi rakétával
Fotó: KCNA

A légvédelmi rakétát a hadtudományi akadémia fejlesztette és próbálta ki. De nem csak a rakéta általános csapásmérő képességét, hanem az indítóállást, a radart és a parancsnoki harcjárművet is tesztelték. A rakéta csapásmérő képessége, hatótávolsága figyelemreméltó, gyorsan reagál, pontosan célra vezethető - írta a KCNA állami hírügynökség.

A keddi indítást közvetlenül az elé időzítették, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, kifejtve, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez. Felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a diplomáciai tárgyalások újraindítása érdekében töröljék el a "kettős mércét" a fegyverprogramokkal kapcsolatban.

Észak-Korea az év eleje óta már hat rakétakísérletet hajtott végre, közülük kettőt ballisztikus rakétával.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pennsylvaniában arra kérte csütörtökön a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan az észak-koreai rakétakísérleteket, mert ezek fenyegetik a nemzetközi stabilitást és biztonságot, amellett, hogy Phenjan megszegi velük az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó határozatait.

MTI