Északi Áramlat - Csökkent a gázszivárgás az egyik léken

2022. szeptember 30. - 15:53 | Külföld

 A svéd parti őrség pénteken közölte, hogy csökkent az egyik szivárgás mértéke az Északi Áramlat-2 gázvezetéken, miközben Skandinávia több régiójában megemelkedett a metán szintje.

Északi Áramlat - Csökkent a gázszivárgás az egyik léken
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken négy helyen szivárog a gáz. A sérült részek nemzetközi vizeken, Bornholm szigete közelében találhatóak, kettő Dánia, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében.

Hétfőn tenger alatti robbanásokat észleltek a térség közelében. Több ország szabotázst emlegetett az incidens kapcsán. Bár a feltételezett rongálások idején egyik vezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

Koppenhága szerdai becslése szerint a vezetékekben található gáz több mint fele már elszivárgott, a maradék pedig vasárnapig eltűnhet a rendszerből.

A levegőminőséggel kapcsolatos kutatásokat végző Nilu független norvég intézet szimulációja alapján a metánfelhő hétfő óta több svéd és norvég régió fölött átvonult, és még az Egyesült Királyságot is elérte. Becslések szerint közel 80 ezer tonna metán szökhetett ki a megrongálódott vezetékekből, négyszer annyi, mint a norvég olaj- és gázszektor éves kibocsátása. Norvégia az egyik legnagyobb szénhidrogén-termelő Európában.

Bár szakértők szerint a metán nem jelent közvetlen veszély az emberi egészségre, légkörbe kerülése hozzájárul a globális felmelegedéshez.

(MTI)

Címkék: Északi Áramlat-2