ÉSZMEGÁLL: bébikrokodilokat, teknősöket csempészett a ruházatában a férfi - akár 20 évet is kaphat

2022. augusztus 25. - 17:29 | Külföld

Bűnösnek vallotta magát szerdán egy kaliforniai férfi, aki több mint 1700 vadállatot csempészett be az Egyesült Államokba, köztük 60 hüllőt a ruházatába rejtve.

A 30 éves, oxnardi illetőségű Jose Manuel Perez és bűntársai 2016-tól idén februárig a közösségi médiát használták arra, hogy megszervezzék a vadon élő állatok csempészését Mexikóból és Hongkongból.

Az állatok többsége hüllő volt, köztük yucatáni és mexikói dobozteknősök, bébikrokodilok, mexikói dobozteknősök, viperagyíkok

- áll az amerikai Igazságügyi Minisztérium közleményében.

A veszélyeztetett fajok kereskedelméről szóló nemzetközi egyezmény értelmében az állatok engedély nélküli behozatala illegális - közölte a szaktárca.

Perez bűntársainak úgynevezett "átkelési díjat" fizetett, hogy az állatokat Mexikóból a texasi El Pasóba vigyék, majd onnan családja Ventura megyei otthonába szállíttatta azokat. A csempészett vadállatokat végül az Egyesült Államokban értékesítette - közölték a hatóságok.

Több alkalommal egyébként Perez maga is elutazott Mexikóba, február 25-én tartóztatták le, amikor 60 hüllőt rejtett el a ruháiban zsákokban, és így próbált meg bejutni az Egyesült Államokba - közölték az ügyészek. Az út során három állat elpusztult.

A hatóságok becslése szerint a csempészett hüllők értéke mintegy 739 ezer dollár volt.

Perez, miközben óvadék ellenében szabadlábon volt, júniusban Tijuanába menekült, azonban elfogták, és visszakerült az Egyesült Államokba.

A december 1-jei ítélethirdetéskor akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat.


(MTI)