Eszterlánc, újra Füleken a táncoló gyereksereg

Szeptember utolsó hétvégéjén, közel 400 résztvevőt és közreműködőt várnak a VIII. Eszterlánc - Országos Gyermek-néptáncfesztiválra a Füleki Városi Művelődési Központba.

A Szlovákiában működő gyermek-néptáncsoportok egyetlen országos rendezvényét 1999 óta kétévente rendezik meg. A fesztivál nyolcadik évada tavaly ősszel anyagi támogatás híján meghiúsult, idén szeptember 30-a és október 2-a közt végre sor kerülhet rá.

“Pénteken, 2 korosztályi kategóriában, 34 versenyző részvételével gyermek- szólótáncverseny zajlik majd. A Gyermekcsoportok Országos Seregszemléjére szombaton kerül sor, idén 8 gyermekegyüttes - a füleki Kis Rakonca Gyermek Néptáncegyüttes, a somorjai Csali Ifjúsági Néptáncegyüttes és Nagy Csali Néptáncegyüttes, az ipolysági Sendergő Gyermek Néptánccsoport, a nagymegyeri-csilizradványi Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, a buzitai Kelepelők Gyermek Néptáncegyüttes és a dunaszerdahelyi Csallóközi Gyermeknéptánccsoport valamint Dunaág Néptáncműhely- Dunaág Néptáncegyüttes és Ágacska Néptáncegyüttes - mutatkozik be a füleki VMK-ban. A rendezvény vasárnap ünnepélyes eredményhirdetéssel, díjátadással és gálaműsorral zárul.” - tájékoztatta portálunkat Varsányi Zsófi, az országos néptáncfesztivál főszervezője.

A szólótáncversenyen résztvevő táncos szólisták és a gyermekcsoportok előadásait 5 tagú szakmai zsűri - Mihályi Gábor, Hégli Dusan, Agócs Gergely, Furik Rita és Richtarcsik Mihály értékelik majd.  A háromnapos rendezvény résztvevőit gazdag kísérőprogrammal várják a szervezők. A gyerekek Az Ifjú Szivek Táncszínház, a Kuttyomfitty Társulat, a Paramisi Társulat előadásai, az Ifjú Szivek és a Rakonca Néptáncegyüttes táncos foglalkozásai és a Motolla Baráti kör kézműves foglalkozásai közül válogathatnak majd. A VIII.Eszterlánc - Országos Gyermek-néptáncfesztivál a Fond kultúry n.f. szervezésében, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Nemzetiségi Kultúra 2016 c. programjának anyagi támogatásával valósul meg.

 

(PR-cikk)