Észveszejtő tippeket adott a parlament elnöke a nyugdíjasoknak, mit tegyenek az 500 eurós utalványukkal (VIDEÓ)

2021. december 3. - 12:47 | Belföld

A parlament első olvasatban megszavazta a 60 év felettieknek szánt 500 eurós oltási utalványokról szóló törvény tervezetét, amit a parlament elnöke nem akármilyen beszéddel népszerűsített a képviselők előtt.

Észveszejtő tippeket adott a parlament elnöke a nyugdíjasoknak, mit tegyenek az 500 eurós utalványukkal (VIDEÓ)
Fotó: TASR

Hajszálon múlt, de pénteken délelőtt 72 honatya szavazta meg Igor Matovič pénzügyminiszter javaslatát, amit a kormánypárti SaS felesleges pénzszórásnak tartva már a kabinet ülésén sem támogatott. Nem úgy a papíron második legerősebb koalíciós tömörülés, a Sme rodina, amelyiknek a vezetője irányítja a törvényhozást is. Boris Kollárból előbújt a régebbi énje, ami leginkább arra a korszakra emlékeztetheti az olvasókat, amikor még nem öltönyben parádézott, hanem alvilági arcokkal pózolt.

Tehát a házelnök Kollár - talán nem függetlenül a rossz passzban levő pártjának népszerűségét is javítandó - hatalmas dumával próbálta meggyőzni kollégáit, mennyire segítené az utalvány az oltást elfogadó nyugdíjasokat.

Konkrét példákat hozott elő a politikus, mihez kezdhetnének ezzel az összeggel. Szerinte ezzel kuponnal

"minden nap mehetnek háromeurós menüre egy étkezdébe vagy valamilyen étterembe, vagy azt odaadhatják az unokájuknak, vagy bármi mást is csinálhatnak vele, akár azt is, hogy eladják egy üzérnek 400 euróért, és így kápéhoz jutnak".

Ekkora vaker meg is tette a hatását, és a kormánypárti képviselőkhöz hozzácsapódott Jozef Šimko volt kotlebás politikus, ami továbblendítette ezt a pénzosztogató javaslatot. Nélküle ugyanis megpecsételődött volna a tervezet sorsa, hiszen 143-an voksoltak, és 71 szavazat nem lett volna elég ahhoz, hogy a pénzügyminiszter Kollárral együtt örvendjen. A tervezet vitája még csak ezután kezdődik, a végszavazásnál azonban a 72 voks kevés lehet, vagyis az elfogadása még egyáltalán nem biztos.

(para)