Etióp katonák összecsaptak a szerdai mészárlást elkövető fegyveresekkel

2020. december 24. - 18:31 | Külföld

Etióp katonák összecsaptak az ország nyugati részében fekvő Benishangul-Gumuz államban szerdán elkövetett mészárlásban részt vevő fegyveresekkel, negyvenkettőt közülük megöltek, íjakat, nyilakat és más fegyvereket foglaltak le - jelentette csütörtökön a Fana állami televízió.

Ahmed Abij miniszterelnök közölte: katonákat küldött a Szudánnal határos államba egy nappal azután, hogy ismeretlen fegyveresek több mint száz embert gyilkoltak le a Metekel körüli falvakban.

Etiópiában elszabadult az erőszak Abij 2018-ban történt kinevezése óta, a felgyorsított demokratikus reformok miatt lazult a rivális etnikumok feletti ellenőrzés - jegyezte meg a televízió jelentését ismertető Reuters brit hírügynökség.

"A benishangul-gumuzi civilek lemészárlása rettenetesen tragikus" - írta Twitter-oldalán Ahmed Abij. "A kormány a probléma okának megoldására felvonultatta a szükséges katonai erőt".

Etiópiában ismeretlen fegyveresek több mint száz embert legyilkoltak szerdán az ország nyugati részében. A sorozatos támadást a Metekel város térségében lévő falvakban, több ponton hajtották végre a reggeli órákban a tettesek, akik az utcákon és kertekben lőttek le válogatás nélkül mindenkit. Házakat is felgyújtottak, és lelőtték az onnan menekülőket. A regionális kormány szóvivője szerint a támadók "a béke ellenségei".

Az etióp hadsereg több mint hat hete harcol a szakadár Tigré tartományban, a konfliktus miatt több mint 950 ezren hagyták el otthonukat. A szövetségi katonáknak a térségbe történt felvonultatása miatt biztonsági vákuum alakult ki más forrongó térségekben.

Etiópiában mintegy 80 népcsoport él. Fegyveres konfliktus zajlik Oromija térségében is, az ország keleti határvidékét pedig szomáliai iszlamista fegyveresek fenyegetik.

(MTI)

Címkék: Etiópia