Éttermi ünnepség, születésnap, lagzi kizárva az oltatlanok számára

2021. november 20. - 12:52 | Régió

November 22-től a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkezők nem vehetnek részt olyan ünnepségeken vagy lakodalmakon, amelyeket éttermekben rendeznek meg - írja a TASR hírügynökség.

Éttermi ünnepség, születésnap, lagzi kizárva az oltatlanok számára
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mindez a piros (ide tartozik Pozsonyi, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Vágsellyei járás is) és a bordó besorolású térségeket érinti. Fekete régióban - amelyben az ország legnagyobb része található - eleve kizárt az ilyen akció megrendezése.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) új, szigorított rendeletéből az következik, hogy ha valaki (piros vagy bordó régióban) magánünnepséget szervezne egy étteremben, akkor azon legfeljebb 20 személy vehet részt. Ráadásul csak olyanok, akik védőoltással rendelkeznek, és a második vakcina megkapása óta már két hét telt el, valamint olyanok, akik az utóbbi 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

Az ÚVZ azzal indokolja intézkedését, hogy az esküvők, ünnepségek és különböző estélyek járványügyi szempontból a legnagyobb rizikót hordozzák. November 22-től csak a piros és bordó régiókban lehetett ilyen rendezvényeket tartani - maximum 20 beoltott vagy a betegségen átesett fő részvételével. Ráadásul a szervező köteles 14 napig megőrizni a résztvevők névsorát és elérhetőségét.

(TASR/para)