Ettől még nem lesz olcsóbb a kenyér

Juhász László | 2022. március 11. - 19:30 | Vélemény
Ettől még nem lesz olcsóbb a kenyér
Fotó: TASR

Lehet, hogy hamarosan a forint mélyrepülése ellenére sem lesz érdemes Magyarországon intézni a hétvégi bevásárlást? A szlovák kormány tett egy óvatos lépést, mellyel stabilizálni akarja néhány alapvető élelmiszer árát, azonban félő, hogy az optimizmus ezúttal nem helyénvaló.

Samuel Vlčan agrárminiszter pénteken nyilatkozatot írt alá a szlovákiai kereskedők képviselőivel az alapvető élelmiszerek „árstabilitásáról”, vagyis egyes tételek korábban alkalmazott árrését nem növelhetik az élelmiszerláncok.

Aligha vitatható ennek az intézkedésnek a létjogosultsága, hiszen az utóbbi időben érezhetően drágult a bevásárlói kosár. De mielőtt ezt a jelenséget is az orosz-ukrán háborúnak tulajdonítanánk, érdemes visszaemlékeznünk, hogy a szinte mindenre kiterjedő drágulás nem február végén kezdődött, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. A növekvő infláció hosszú ideje tartó jelenség, és a szomszédban kirobbant háború csak rontott az amúgy sem rózsás árhelyzeten.

Visszatérve a pénteken aláirt megállapodásra, fontos leszögezni, hogy az mindössze néhány alapvető élelmiszer esetében jelenti a piac „önszabályozását”, vagyis a hazai kereskedelmi láncok kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem növelik 13 alapvető élelmiszer árrését. Ez nem azt jelenti tehát, hogy nem drágul tovább a hús, a pékáru, a tojás, a vaj és a többi élelmiszer, hanem azt, hogy a kereskedelmi láncok lemondanak a nyereségük további növekedéséről.

Nincs szó tehát a magyarországihoz hasonló árstopról, amelyet az országgyűlési választásra készülő (vagy attól tartó) Fidesz vezetett be déli szomszédunknál. A szlovák kormány a lengyel példát sem követte, Varsó ugyanis átmenetileg csökkentette egyes árucikkek áfáját, hogy ne a lengyeleknek kelljen megfizetniük a háború árát.

Az árak stabilizálására tett próbálkozás nem jelent mesterséges beavatkozást a piaci környezetbe, nem azt írja elő a kormány, hogy minden kereskedőnek vissza kell térnie az október 15-én érvényes élelmiszerárakhoz, mint Magyarországon. Ettől a lépéstől mindössze annyit várnak, hogy lassulhat az ugrásszerű drágulás, és enyhülhet az infláció. Legalábbis a mezőgazdasági tárca elképzelései szerint.

Kérdés, mennyire tudják és akarják majd betartani a kereskedők ezt a megállapodást, amelyik egyrészt nem is vonatkozik minden élelmiszert árusitó boltra, másrészt pedig nem tartalmaz semmilyen szankciót arra az esetre, ha a kereskedelmi láncok mégis saját zsebükre dolgozva növelnék a mi kárunkra a nyereségüket.

Félő, soha nem fogjuk megtudni, hogy valóban csak a saját (tudjuk, hogy egyre növekvő) költségeiket vetítik-e majd át a kereskedők az egyre dráguló élelmiszerek árába, vagy a háttérben a nyereségüket is hizlalják.