EU-csúcs - A koronavírus-járvány elleni küzdelem a fő téma, de a nemzetközi kapcsolatokról is tanácskoznak az uniós vezetők

2021. március 24. - 20:51 | Külföld

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön kezdődő, videókonferencia keretében tartandó értekezletükön a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának áttekintése mellett a többi között megbeszélést folytatnak a közösség nemzetközi kapcsolatairól, köztük az EU és Oroszország közötti viszonyról.

EU-csúcs - A koronavírus-járvány elleni küzdelem a fő téma, de a nemzetközi kapcsolatokról is tanácskoznak az uniós vezetők
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az Európai Tanács szerdai tájékoztatása szerint a kétnapos tanácskozáson a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A tagországok állam-, illetve kormányfői megbeszélést folytatnak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének részvételével. Biden csütörtök este videókapcsolaton keresztül csatlakozik a tanácskozáshoz.

Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke a találkozóra szóló meghívólevelében azt írta: azért hívta meg az Egyesült Államok elnökét, hogy ő is megossza elképzeléseit a jövőbeli együttműködésről.

"Ideje újraépíteni a transzatlanti szövetséget"

- fogalmazott.

A csúcsértekezlet napirendjén szerepel még az egységes uniós piac, az iparpolitika, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepének áttekintése.

(MTI)

Címkék: EU-csúcs