EU-s zászló és paprikaspray: Ezrek tiltakoztak Budapesten megint

2017. április 11. - 08:45 | Külföld

Spontán tiltakozás kezdődött hétfőn kora este a Sándor-palotánál, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU-ellenes törvényt – írja az Index.

EU-s zászló és paprikaspray: Ezrek tiltakoztak Budapesten megint
Fotó: 24.hu

A tüntetőket az államfői rezidenciánál erős rendőri készültség fogadta, egy embert elő is állítottak, mert rendőröket dobált meg festékkel.

Az akkorra ezres nagyságrendűvé duzzadt tömeg a belvárosba indult, a Lánchídnál már több ezren voltak a tiltakozók. A menet az Oktogon és a Blaha Lujza tér érintésével végül a rádiószékházhoz vonult. Itt ismét rendőrök várták őket, akik munkatársaink helyszíni tapasztalatai szerint paprikasprayt is bevetettek, miközben a tüntetők egy EU-s zászlót igyekeztek kitűzni a rádió épületére. Ez végül sikerült, akkor, hajnali kettő körül.

A demonstráció véget ért azzal, hogy szerdán találkoznak. Aznapra a Hősök terére hirdettek meg a civiltörvény és a CEU-törvény ellen tiltakozást.

A szervezők és tiltakozók szerint a magyar felsőoktatási törvény módosítása ellehetetleníti a Közép Európai Egyetem (CEU) magyarországi működését.

Index