EU-tisztújítás - Ursula von der Leyen jóváhagyására kérte Donald Tusk az Európai Parlamentet

2019. július 4. - 14:36 | Külföld

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.

EU-tisztújítás - Ursula von der Leyen jóváhagyására kérte Donald Tusk az Európai Parlamentet
Fotó: AP

Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének.

Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél.

"Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor"

- jelentette ki.

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született.

Egyesek szerint az Európai Parlament jelenti a valódi európai demokráciát, mások szerint viszont épp az Európai Tanács, a tagállami vezetők erős demokratikus felhatalmazása miatt. Valójában azonban nincs sok értelme az ilyen vitáknak, ugyanis mindkét intézmény demokratikus - mondta.

Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt.

Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vitában hangsúlyozta, hogy bukásra vannak ítélve azon kísérletek, amelyek nem veszik figyelembe az emberek akaratát, márpedig májusban a választást az Európai Néppárt nyerte meg, így neki kell adnia a bizottság elnökét. Hozzátette: "a csúcsjelölti rendszeren már túllépett a történelem", s ennek köszönhetően esély van egy új kezdetre.

"Elindulhatunk egy kiegyensúlyozottabb és józanabb irányba. Egy olyan EU irányába, amelyben az erős tagországok szorosan együttműködnek egymással és az uniós intézményekkel, nem túlterjeszkedve a szerződéses szabályokon, egymás alkotmányos identitásának kölcsönös tiszteletben tartásával, megőrizve a kontinens keresztény gyökereit és szembeszállva az azokat a bevándorlás révén megváltoztatni kívánó törekvésekkel"

- jelentette ki.

Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni.

Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, s egyéb megbeszéléseket is folytatott, csütörtökön pedig a szülővárosában, Brüsszelben tölti a napot, ahol többek között Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel fog tárgyalni.

"Tisztában vagyok vele, hogy el kell nyernem, ki kell érdemelnem az Európai Parlament bizalmát, és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk"

- mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek.

Szerdai találkozójukról Juncker a Twitteren számolt be, "igazi európainak" nevezve von der Leyent.

(MTI)