EURO-2020: A bajor miniszterelnök szerint biztonságosak lesznek a müncheni mérkőzések

2021. június 14. - 16:36 | Sport

Minden müncheni mérkőzés biztonságos lesz a labdarúgó Európa-bajnokságon Markus Söder bajor miniszterelnök szerint.

EURO-2020: A bajor miniszterelnök szerint biztonságosak lesznek a müncheni mérkőzések
Fotó: TASR

Söder hétfőn, egy nappal a német-francia csoporttalálkozó előtt elmondta: minden téren felkészültek a rendezésre, és a szurkolók visszatérését egy új életminőség kifejezésének tartja a koronavírus-járvány kirobbanását követően. A bajor régióban zuhan a fertőzések száma, és végül 14 500-an nézhetik meg a müncheni Allianz Arénában az Eb-összecsapásokat, köztük jövő szerdán a német-magyart.

"Mindenki tiszta lelkiismerettel élvezheti az izgalmakat" - tette hozzá Söder. A stadion minden üzlete, mellékhelyisége nyitva lesz, így elkerülhető lesz a sorban állás és a tömeg. A szurkolóknak kötelező a maszkviselése és a távolságtartás.

Német- és Bajorországban korábban többen kritikákat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy a pandémia alatt lehet-e ennyi embert biztonságosan beengedni az Eb-meccsekre, ugyanakkor Söder elmondta: a fertőzési gyakoriság és az oltottak magas száma, valamint a biztonsági előírások (például távolságtartás, maszkviselés, be- és kilépési protokoll) együttesen lehetővé teszik 14 500 néző beengedését. Hozzátette: ez egy komoly teszt lesz arra, hogy a jövőben további sport- és más kulturális eseményeket is nézők előtt rendezhessenek.

A bajor tartományi vezetés sokáig nem adott garanciát az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) arra, hogy szurkolók lehessenek a müncheni mérkőzéseken. Az UEFA végrehajtó bizottsága április végén úgy döntött, hogy München a helyszínek között marad, ugyanakkor a szövetség azt akarta, hogy meccsenként legalább 14 500 néző leülhessen az Allianz Aréna lelátójára.

A németek mindhárom csoportmeccsüket a bajor fővárosban rendezik: kedden a világbajnok francia, szombaton a címvédő portugál, majd jövő szerdán a magyar válogatott lesz az ellenfél Münchenben.


MTI

Címkék: Euro-2020, München