EURO-2020: A csehek Schick duplájával győzték le a skótokat

2021. június 14. - 16:54 | Sport

A cseh válogatott Patrik Schick duplájával 2-0-ra legyőzte Glasgow-ban a skót csapatot a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának hétfői összecsapásán.

EURO-2020: A csehek Schick duplájával győzték le a skótokat
Fotó: TASR

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, D csoport:

Csehország-Skócia 2-0 (1-0)
Glasgow, Hampden Park, 9847 néző, v.: Daniel Siebert (német)
gólszerző: Schick (42., 52.)

Csehország:
Vaclik - Celustka, Coufal, Kalas, Boril - Darida (Sevcik, 87.), Masopust (Vydra, 72.), Soucek, Jankto (Hlozek, 72.), Kral (Holes, 67.) - Schick (Krmecnik, 87.)

Skócia:
Marshall - O'Donnell (Forrest, 79.), Robertson, Cooper, Hanley, Hendry (McGregor, 67.) - McTominay, McGinn, Armstrong (Fraser, 67.) - Dykes (Nisbet, 79.), Christie (Adams, a szünetben)

I. félidő:
42. perc: Darida ugratta ki a jobb oldalon felfutó Coufalt, aki tökéletesen ívelt közepére, Schick pedig kiemelkedve a tömegből, hét méterről a jobb alsó sarokba bólintott (1-0).

II félidő:
52. perc: Schick kapott egy átadást a felezővonalnál, de ahelyett, hogy megindult volna, egy fantasztikus lövéssel, a félpálya közeléből, 45,44 méterről átemelte a hazaiak kapusát, megszerezve ezzel az Eb-k történetének egyik legszebb gólját.

A találkozó elején ugyan a skótok futballoztak lendületesebben, de a csehek fokozatosan jöttek bele a meccsbe és a félidő közepére teljesen kiegyenlített lett a játék. A vendégek a hajrában Schick fejesgóljával kerültek előnybe.

A fordulást követően a skótok kis híján egyenlítettek, de Hendry előbb a kapufát találta el, majd Vaclik védett óriásit. Nem sokkal ezután jött az Eb egyik legszebb megmozdulása, Schick a félpálya közeléből növelte a csehek előnyét. Az ilyen jellegű statisztikákat 1980 óta mérik, és a Bayer Leverkusen támadójának 45,44 méteres találata a legtávolabbi az Eb-ken. A régi rekordot a német Torsten Frings tartotta 35,3 méterrel, aki 2004. június 15-én a Hollandia elleni portói csoportmeccsen talált be.

A folytatásban a skótok mindent megtettek, de a csehek közül mindig volt egy védő vagy a kapus, aki a kulcsfontosságú pillanatokban menteni tudott, így az eredmény nem változott.


MTI