EURO-2020 - A csoportok már ismert beosztása

2019. november 22. - 14:31 | Sport

A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását jövő szombaton tartják Bukarestben, de a különleges lebonyolítás és a kiemelés miatt kilenc csapat helye már a selejtező zárultával eldőlt.

A torna történetében először 12 ország egy-egy városában rendezik a kontinensviadalt, Budapest, London, Glasgow, Dublin, Amszterdam, Koppenhága, München, Bilbao, Róma, Bukarest, Szentpétervár és Baku lesz házigazda.

Minden csoportnak két helyszíne lesz, az F csoportnak Budapest és München. Mivel a magyarok nem jutottak ki egyenes ágon, már csak pótselejtezőn vívhatják ki a részvételt, ez egyben azt is jelenti, hogy ebben a négyesben mindenképpen a németek játszhatják valamennyi csoportmérkőzésüket hazai pályán, Marco Rossi együttese pedig kétszer lépne pályára a múlt pénteken átadott Puskás Arénában, míg egyszer vendégként Münchenben. Egyetlen csoport van, amelyben mindkét házigazda egyenes ágon kijutott, a B csoportban Koppenhága és Szentpétervár a rendező város, így Dánia és Oroszország között sorsolás döntött, hogy előbbi fővárosában kerül sor a két válogatott egymás elleni mérkőzésére.

A selejtező keddi zárultával egyelőre húsz válogatott ismert, a további négy résztvevő a márciusi pótselejtezőről jut ki.

A biztos résztvevők:

Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales

Az UEFA szabályai szerint biztonsági okokból Oroszország és Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, valamint Szerbia és Koszovó biztosan nem kerülhet azonos csoportba. Az is szempont, hogy első kalapos csapatok nem kerülhetnek össze. Emiatt Ukrajna helye a C, Belgiumé pedig - kizárásos alapon - a B csoportban biztos.

Az Európa-bajnokság sorsolási kalapjai:

1. kalap: Belgium (B csoport), Olaszország (A csoport), Anglia (D csoport), Németország (F csoport), Spanyolország (E csoport), Ukrajna (C csoport)
2. kalap: Franciaország, Lengyelország, Svájc, Horvátország, Hollandia (C csoport), Oroszország (B csoport)
3. kalap: Portugália, Törökország, Dánia (B csoport), Ausztria, Svédország, Csehország
4. kalap: Wales, Finnország, valamint a pótselejtező négy továbbjutója.

Amit eddig tudni lehet a csoportbeosztásokról:

A csoport (Róma és Baku): Olaszország
B (Koppenhága és Szentpétervár): Belgium, Dánia, Oroszország
C (Amszterdam és Bukarest): Ukrajna, Hollandia (és ha kijut, Románia)
D (London és Glasgow): Anglia (és ha kijut, Skócia)
E (Bilbao és Dublin): Spanyolország (és ha kijut, Írország)
F (München és Budapest/Puskás Aréna): Németország (és ha kijut, Magyarország)

(MTI)

Címkék: Euro 2020