Európa arra készül, hogy Putyin elzárja a gázcsapot – vészhelyzetben Azerbajdzsán segíthet

2022. február 1. - 10:55 | Belföld

Elin Sulejmanov, Azerbajdzsán londoni nagykövete a Bloomberg ügynökségnek elmondta, hogy szükség esetén kész segítséget nyújtani, ha az orosz-ukrán konfliktus kiélesedése esetén Oroszország nem küldene több gázt Európába.

Európa arra készül, hogy Putyin elzárja a gázcsapot – vészhelyzetben Azerbajdzsán segíthet
Fotó: TASR

Szerinte Azerbajdzsán képes lenne megnövelni az előállítást, és gázt küldeni a Southern Gas Corridor (SGC) gázfolyosón keresztül, amely Grúzián, Törökországon, Görögországon és Albánián át vezet Olaszországba. Viszont Azerbajdzsán nem rendelkezik akkora mennyiséggel, mint Oroszország: az idei exportterve 19 milliárd köbméter gáz volt, míg Oroszország tavaly 168 milliárd köbméter gázt küldött Európába és Törökországba.

Sulejmanov szerint sürgősségi segítségnyújtás esetén Baku hosszú távú szerződések megkötését szorgalmazná. Európa a jelenlegi helyzetben minden segítségért hálás, ezért Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos csütörtökön Bakuba repül, hogy három nappal később részt vegyen az unió és az Egyesült Államok energetikai ülésén.

Joe Biden amerikai elnök is biztosította Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy orosz invázió esetén segítséget nyújtana Európának a gázszállítás terén.


(hnonline.sk)