Európa déli részén fokozódott a kánikula, Franciaországban 42-43 fokot is mértek!

2022. június 19. - 07:34 | Külföld

A Dél-Európát napok óta sújtó kánikula szombaton fokozódott, Franciaországban 42-43 Celsius fokos hőmérséklettel több melegrekord is megdőlt, Spanyolországban óriási erdőtűzzel küzdenek a tűzoltók.

Európa déli részén fokozódott a kánikula, Franciaországban 42-43 fokot is mértek!
Fotó: AP/TASR

Franciaország szinte egész területét sújtotta a hőség szombaton, tizenegy megyében, főként az Atlanti-óceáni partszakaszon és az ország délnyugati részén vörös riasztást adtak ki - közölte a Météo-France meteorológiai szolgálat. A vörös vagy narancsszínű riasztás a francia lakosság háromnegyedét, 45 millió embert érint.

A Météo-France közölte: szombat délután 42-43 fokot mértek Délnyugat-Franciaországban, több abszolút rekord is megdőlt, egyebek mellett Biarritzban, ahol 42,9 fok volt, 2,3 fokkal magasabb, mint a 2003. évi előző rekord.

A hőhullám délnyugati irányból húzódik északkeleti irányba, a hőmérséklet 37 és 41 fok közötti délnyugaton, az ország középső részében és a párizsi régióban.

Számos ünnepség, sport- és kulturális esemény maradt el a hőség miatt. Egyes városokban a múzeumok beengedik a hűsölni vágyókat, Bordeaux-ban ingyenes a belépés.

A franciaországi hőhullámok gyakoribbá válása tudósok szerint az általános felmelegedés közvetlen következménye.

A forró légtömegek Észak-Afrikából érkeztek az Ibériai-félszigeten át Franciaországba.

Spanyolországban a tűzoltók továbbra is küzdenek az erdőtüzek ellen. Szombat délutánig nem sikerült megfékezni a portugál határ közelében, Kasztília és León autonóm közösségben fekvő Sierra della Culebrában tomboló lángokat, amelyek közel húszezer hektárnyi területet emésztettek el.

Tizenegy falu több száz lakóját kellett kimenekíteni a tűz miatt. Lezártak egy országos főútvonalat és egy nagy sebességű vasútvonalat Madrid és Galícia régió között.

A hőhullám Németországot sem kíméli. Szombaton 36,4 fokot mértek a felső-rajnai Waghäusel-Kirrlachban a német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint. A Berlin körülvevő Brandenburg szövetségi tartományban pénteken tűz ütött ki, amely az esti órákra mintegy 60 hektárra terjedt át.

Az ENSZ pénteken azonnali cselekvésre szólított fel az aszály és a sivatagosodás megakadályozása érdekében, hogy elkerülhetők legyenek az "emberi katasztrófák".

(MTI)