Európa-liga: Több mint negyven év után újra csúcson az Eintracht Frankfurt

2022. május 19. - 07:10 | Sport

Az Eintracht Frankfurt nyerte a labdarúgó Európa-liga 2021/22-es kiírását, miután a szerdai, sevillai fináléban 1-1-es döntetlent követően a tizenegyespárbajban 5-4-re legyőzte a Glasgow Rangerst.

Európa-liga: Több mint negyven év után újra csúcson az Eintracht Frankfurt
Fotó: TASR/AP

A skót együttes az 57. percben a nigériai Joe Aribo találatával szerzett vezetést, de bő tíz perc elteltével a kolumbiai Rafael Borre egyenlített. Mivel a hosszabbításban sem esett gól, 11-esek döntöttek, amelyben kizárólag a Rangers csereként beállt játékosa, a walesi Aaron Ramsey hibázott.

A német csapat 1980-ban a sorozat elődjének tekinthető UEFA Kupa elhódítása után ért ismét csúcsra a nemzetközi porondon, míg a skót csapatok mind a négy eddigi fináléjukat elveszítették a második számú kupasorozatban, amelyben a Rangers 2008 után maradt alul ismét.

Az Eintracht Frankfurt diadalának köszönhetően a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet.

Európa-liga, döntő:
Eintracht Frankfurt (német)-Glasgow Rangers (skót) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 5-4

Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 ezer néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Borre (69.), illetve Aribo (57.)
sárga lap: Aribo (62.), Wright (73.)

Eintracht Frankfurt:
Trapp - Tuta (Haszebe, 58.), Toure, Ndicka (Lenz, 100.) - Knauff, Sow (Hrustic, 106.), Rode (Jakic, 90.), Kostic - Lindström (Hauge, 72.), Kamada - Borre

Glasgow Rangers:
McGregor - Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic (Roofe, 117.) - Jack (Davis, 74.), Lundstram - Kent, Wright (Sakala, 74.; Ramsey, 117.), Kamara (Arfield, 91.) - Aribo (Sands, 101.)

II. félidő:
57. perc: Sow röviden fejelt a saját kapuja felé egy labdát, amelyre Aribo csapott le, majd a kifutó Trapp mellett a kapu jobb oldalába helyezett (0-1).
69. perc: Kostic a bal oldalról laposan lőtt középre, a jó ütemben berobbanó Borre pedig két védőt megelőzve lőtt közelről a kapu jobb oldalába (1-1).

11-esek:
Tavernier a kapu közepébe lőtt (0-1).
Lenz félmagasan a kapu bal oldalába lőtt (1-1).
Davis a bal felső sarokba helyezte a labdát (1-2).
Kostic nagyon pontosan a jobb alsó sarokba rúgta a labdát (2-2).
Arfield félmagasan a jobb sarokba bombázott (2-3).
Kamada lövése a bal kapufáról vágódott a hálóba (3-3).
Ramsey kapu közepébe tartó lövését Trapp lábbal hárította.
Kostic nagyon pontosan lőtte ki a bal alsó sarkot (4-3).
Roofe lövése a jobb kapufáról pattant a hálóba (4-4).
Borre a mindent eldöntő 11-est a jobb felső sarokba vágta (5-4).

A mérkőzést német csapat kezdte nagyobb lendülettel, amelyet az sem tört meg, hogy Rodét vérző feje miatt hosszú perceken át kellett ápolni. Ennek megfelelően először a skótok hálóőrének akadt védenivalója, majd a 20. percben már bravúrra volt szüksége, hogy megóvja kapuját a góltól. A Rangers 25 perc után viszont átvette az irányítást, amit azonnal egy helyzet jelzett, de Aribo ekkor még célt tévesztett. A szünetig hátralévő időben hiába játszott fölényben a skót csapat, ugyanúgy nem tudta gólra váltani, ahogy korábban a riválisa sem.

A második félidőt ismét a németek kezdték jobban, közel jártak a vezetés megszerzéséhez, de ezúttal hamarabb alábbhagyott a lendületük, ugyanis tíz perc elteltével már inkább a szigetországiak diktálták a tempót a közel 30 fokos hőségben, ráadásul egy védelmi hibát kihasználva Aribo a vezetést is megszerezte számukra. Hátrányban azonnal magasabb sebességi fokozatba kapcsolt az Eintracht, amely bő tíz perc után egyenlített is. Ezt követően bár az iram nem esett vissza, mindkét fél óvatosabb lett, így helyzet sem adódott a játékosok előtt. A hajrára érezhetően elfáradtak az együttesek, így kettészakadt a pálya, a középpályát rendre sikerült átjátszani, ennek ellenére a rendes játékidőben egyik csapat sem tudta eldönteni a találkozót.

A hosszabbításban nem változott a játék képe, hiába jutottak el a csapatok az ellenfél kapujáig, a fáradtságtól rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Bár mindkét fél cserékkel próbált frissíteni, de az összképben nem történt változás: két kimerült gárda küzdött egymással. A ráadás első felében valamelyest a frankfurtiak, a másodikban a glasgow-iak voltak kezdeményezőbbek. A meccslabda a Rangersé volt, de Trapp hatalmas bravúrral hárított a 118. percben, így a kétszer 15 perc alatt nem született újabb gól, azaz a 11-esek döntöttek, ebben pedig a hibátlanul célzó Eintracht Frankfurt bizonyult jobbnak.


MTI