Európa pénzügyminiszterének választotta egy tekintélyes lap Peter Kažimírt

A Financial Times csoporthoz tartozó The Banker c. havilap ismerte el a szlovák pénzügyminiszter munkáját, hogy 2018 európai pénzügyminiszterévé választották.

Európa pénzügyminiszterének választotta egy tekintélyes lap Peter Kažimírt
Peter Kažimír (Fotó: TASR)

A magazin kiemelte, hogy mióta 2012-ben pénzügyminiszter lett, sokat élénkült a szlovák gazdaság, az államháztartási hiányt pedig a 2012-es 4,3%-ról az idén tervezett 0,83%-ra sikerült csökkenteni.

"Örülök annak, hogy a sikereinket külföldön is értékelik. Ez az igyekezetünk, valamint annak a ténynek az eredménye, hogy Európában egyenrangú partnerei vagyunk a többieknek. Természetesen ez egyfajta kötelezettséget is jelent a jövőre nézve" - reagált Peter Kažimír.

A The Banker magazin kihangsúlyozta a 2016-ban elért 3,3%-os szlovák gazdasági növekedést, amelyet sikerült tartani 2017-ben is, az idei évre pedig 3,7%-ra becsülik.

"Bízom benne, hogy a gazdasági növekedés a jövőben is folytatódik, elsősorban az autóiparban bekövetkezendő beruházásoknak és a technológiai innovációknak köszönhetően" - szögezte le a miniszter.

Peter Kažimírt egyrészt a havilap szerkesztőségének értékelése, másrészt befolyásos európai bankárok és közgazdászok közt végzett felmérés nyomán választották az év európai pénzügyminiszterének. Korábban ugyanilyen módon értékelte a lap például Michael Noonan ír, vagy Dana Reizniece-Ozola lett pénzügyminiszter munkáját.

A The Banker egy nagy múltra visszatekintő lap, melyet 1926-ban adtak ki először, ma pedig már a világ 180 országából rendelkezik olvasókkal. 1996 óta a Financial Times Business adja ki.

(TASR)