Európa Tanács: A kormányoknak kerülniük kell a média indokolatlan korlátozását krízis idején

2020. május 1. - 15:30 | Külföld

A kormányoknak védelmezniük kell az újságíróknak a demokráciában betöltött alapvető szerepét, és kerülniük kell a média szabadságának indokolatlan korlátozását, különösen a koronavírus okozta krízis idején - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a sajtószabadság május 3-án esedékes napja alkalmából csütörtökön Strasbourgban kiadott nyilatkozatában.

Európa Tanács: A kormányoknak kerülniük kell a média indokolatlan korlátozását krízis idején
Marija Pejcinovic Buric - TASR/AP

A kormányok példátlan kihívásokkal néznek szembe a koronavírus-válság idején, de a helyzetet nem szabad az újságírók elhallgattatására vagy munkájuk akadályozására használni - emelte ki a főtitkár.

Az újságírók kulcsfontosságú szerepet töltenek be és különös felelősséget vállalnak a nyilvánosság gyors, pontos és megbízható tájékoztatásában. Lehetővé kell tenni számukra, hogy beszámoljanak a válság egészéről, és azt, hogy ellenőrizhessék a hatóságok világjárványra fókuszáló döntéseit - jelentette ki.

"Felelősségteljes tudósításaikkal hozzájárulhatnak a pánik kialakulásának megakadályozásához, és kiemelhetik a szolidaritás pozitív példáit társadalmainkban" - fogalmazott.

Buric aggodalmát fejezte ki annak a jelentésnek a megállapításaival kapcsolatban, amelyet az Európa Tanács újságírás és újságírók védelméért felelős platformja számára 14 médiaszabadsággal foglalkozó civil szervezet állított össze. A készítők rámutatnak az újságírók elleni erőszak és megfélemlítés múlt évben tapasztalt, folytatódó tendenciájára. A jelentés szerint sok újságírót tartanak fogva börtönökben, és számos esetben büntetlenül maradnak az újságíró-gyilkosságok - mondta.

Arról számolt be, hogy a jelentés felsorolt 142, újságírókat ért súlyos fenyegetést az Európa Tanács 47 tagállamában. Ezek közül 33 fizikai támadás, 17 újonnan elrendelt fogva tartás vagy bebörtönzés, 43 zaklatási ügy, illetve megfélemlítés, két gyilkosság esetében pedig az elkövetők vagy megrendelők felelősségre vonásának elmaradásáról van szó. 2019 végén 105 újságíró volt börtönben az említett országokban. A civil szervezetek továbbá aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy újságírók meggyilkolásával kapcsolatban 22 ügy van folyamatban - hívta fel a figyelmet Buric.

A főtitkár arra szólította fel az Európa Tanács tagállamait, hogy védjék meg az újságírókat mint a demokratikus társadalmakban szükséges fékek és ellensúlyok fontos alkotóelemeit.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szintén a témához kapcsolódó csütörtöki nyilatkozatában azt írta, a szabad és minőségi újságírás a demokrácia erőssége. Létét, biztonságát és függetlenségét mindenkor biztosítani és óvni kell, nemcsak az igazságosság, hanem a demokrácia érdekében is.

"Túl sokan fizettek életükkel vagy áldozták fel szabadságukat azért, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk, és társadalmunkat igazságosabbá tegyük" - fogalmazott.

Meg kell ragadni a sajtószabadság napja adta alkalmat a hála kifejezésére az újságíróknak és a médiaszakértőknek a közjó érdekében végzett felbecsülhetetlen értékű munkájukért - tette hozzá az emberi jogi biztos.

mti/para