Európában nőtt a legnagyobb mértékben a fertőzöttek és a halálesetek száma az elmúlt héten

2021. október 27. - 21:55 | Külföld

Európában nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus-fertőzöttek és halálesetek száma az elmúlt héten, a növekedés kétszámjegyű volt - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Európában nőtt a legnagyobb mértékben a fertőzöttek és a halálesetek száma az elmúlt héten
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az 53 európai országban 18 százalékos volt a fertőzöttek számának növekedése. A térségben immár negyedik egymást követő héten emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma.

Ugyanebben az időszakban a koronavírussal kapcsolatos halálesetek számának növekedése 14 százalékos volt. Ez 1,6 millió új fertőzöttet és több mint 21 ezer új halálesetet jelent - áll a WHO heti járványügyi jelentésében.

Az elmúlt hét napban ugyanakkor az Egyesült Államokban volt a legmagasabb az új fertőzöttek száma - valamivel kevesebb, mint 513 ezer -, annak ellenére, hogy az előző héthez viszonyítva 12 százalékos volt a csökkenés, míg a halálesetek száma 16 ezer volt, szinte ugyanannyi, mint az előző héten.

A második helyen Nagy-Britannia állt több mint 330 ezer új fertőzöttel. Oroszországban - ahol az elmúlt napokban országos rekordok dőltek meg mind az új fertőzöttek, mind a halálesetek számát illetően, közel negyedmillió új fertőzött volt az elmúlt héten.

A WHO illetései szerint az európai növekedésnek számos oka van, így egyes kelet-európai országok lakosságának alacsony átoltottsága. A fertőzési ráta Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, Moldovában és Georgiában a legmagasabb, közülük némelyikben a múlt héten a 100 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma.

A múlt héten a koronavírus-világjárvány okozta legtöbb haláleset az amerikai kontinensen történt a WHO adatai szerint - több mint 2,7 millió. A halálesetek száma az elmúlt héten 1 százalékkal nőtt, míg az új esetek száma 9 százalékkal csökkent.

Délkelet-Ázsiában - ahol olyan nagy népességgel rendelkező országok találhatók, mint India és Indonézia - az új esetek száma 8 százalékkal csökkent, míg az új haláleseteké 13 százalékkal nőtt az elmúlt hét során.

MTI

Címkék: WHO, Európa, koronavírus