Európai feltétel: Orbán kérjen bocsánatot, vagy menjen a fenébe

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről. 

Európai feltétel: Orbán kérjen bocsánatot, vagy menjen a fenébe
Facebook (Magyarország Kormánya)

Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. 


- Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát". 

- A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.

- A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.
    

Manfred Weber kiemelte, "még ebben a hónapban" világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között. Mint mondta, tesz "egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben", de a kereszténydemokrácia értékei "nem képezhetik alku tárgyát". Hangsúlyozta, hogy a demokratikus elvek és a politikai stílus döntő fontosságú kérdéseiről van szó. Orbán Viktornak változtatnia kell álláspontján és ki kell fejeznie "az EPP iránti megbecsülését" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az interjúban az előzetesen ismertetett részletekről a Stern című hírmagazin hírportálján közölt összeállítás szerint.

Weber a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) egykori elnöke, Helmut Kohl néhai német kancellár életművéről szólva leszögezte: "Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét". Helmut Kohl nem a "félelemkeltés politikai stílusát" követte, és "egyetlen központi értéket sem adott volna fel" - jelentette ki az EPP csúcsjelöltje

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak megerősítette korábban ismertetett álláspontját, miszerint a Fidesznek nincs helye az EPP tagjainak sorában. "Ami sok, az sok" - fogalmazott a luxemburgi konzervatív politikus, kiemelve, hogy "aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy szeretne-e továbbra is az EPP-s klub tagja lenni". Aki ilyet tesz, az nem tartozik többé ebbe a klubba - fejtette ki Jean-Claude Juncker. Mint mondta, már hónapok óta jelezte, hogy az EP-választáson az EPP "legnagyobb problémája" Orbán Viktor lesz. Az EPP ugyan köthet kompromisszumokat a Fidesz tagságának ügyében, de ez "nem növelné választási esélyeit" - jegyezte meg Jean-Claude Juncker. 

Támogatásáról biztosította a Manfred Weber által ismertetett feltételeket  a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP). Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy - mint fogalmaztak -  teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. "Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek"  -  utalt rá  a három osztrák néppárti politikus. 

"Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog" - idézte az APA  Sebastian Kurz kancellárt. "Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal  politizáljon" - hangoztatta az APA szerint  Ottmar Karas.  "Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást" - fűzte hozzá.

MTI