Európai Parlament: a megölt újságíró miatt távozzon a kormányfő!

2019. december 12. - 19:30 | Külföld

Az Európai Unió tagállamainak fel kell lépniük  Joseph Muscat máltai miniszterelnök haladéktalan  távozása érdekében, hogy elkerülhető legyen a politikai beavatkozásnak még a kockázata is a  Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggésben végzett nyomozásba - jelentette ki az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Európai Parlament: a megölt újságíró miatt távozzon a kormányfő!
wikipédia

Az uniós parlament képviselői erről levelet írtak az uniós tagállamok Brüsszelben tanácskozó vezetőinek. A képviselők levelükben arra szólították fel a tagállamok állam-, illetve kormányfőit, foglaljanak állást a máltai helyzetről a csütörtökön kezdődött, kétnapos csúcstalálkozójuk folyamán, ugyanis a helyszínen múlt héten vizsgálódó tényfeltáró EP-misszió aggasztónak találta a nyomozás tisztaságát.

Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke december első napjaiban jelentette be, hogy a jövő év elején lemond tisztségéről. "Muscat késleltetett lemondása komoly kockázatot jelent a gyilkosság ügyében végzett nyomozás kimenetelére" - írták. Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője "hatalmas botránynak" nevezte, hogy Muscat továbbra is hivatalban van, és azonnali távozásra szólította fel.

Az uniós csúcstalálkozót megelőzően mintegy tucatnyi ember "Szégyelld magad", valamint "Gyilkosok" feliratú táblákkal tüntetett Málta állandó uniós képviselete, valamint a tanácskozásnak helyet adó épület előtt Muscat részvétele ellen.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy a Galizia meggyilkolásának kitervelésével vádolt Yongen Fenech milliárdos egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki november végén lemondott. Szintén lemondott Joseph Muscat máltai kormányfő kabinetfőnöke, Keith Schembri is, akire Fenech őrizetbe vétele után terhelő vallomást tett, és azt állította, hogy tudomása volt korrupciós ügyekről.

MTI