Európai szemmel pelenkások vagyunk az online képzések terén

2020. május 19. - 09:57 | Belföld

Az online oktatás Európa-szerte egyre elterjedtebbnek számít. Szlovákia azonban ezen a téren jelentős lemaradással bír: míg például Finnországban a lakosság 20 százaléka képzi magát online, addig tavaly Szlovákiában csak a felnőttek 5 százaléka vett részt online képzésen.

A lemaradás oka, hogy a szlovák lakosság nem szívesen fizet az ilyen képzésekért - véli a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) elemzője, Lenka Buchláková. Az Eurostat adatai alapján a szlovákiaiak csupán két százaléka fizetett valaha az internetes oktatásért.

2020 első negyedévében a 16 és 74 év közötti európaiak 8 százaléka vett részt online - elsősorban IT, HR és marketing tematikát érintő - tanfolyamokon. Ezen a téren a skandináv országok járnak az élen, de például a spanyolok sincsenek lemaradva - 15 százalékuk él a modern tanulási lehetőséggel.

Szlovákiában a munkáltatók 8 százaléka fizeti alkalmazottai online képzéseit, és ezen a fronton a skandináv országok (18 százalék) szintén előrébb tartanak. Nem véletlen, hogy a digitalizáció tekintetében nincs náluk fejlettebb térség. Náluk egyébként szinte minden háztartás rendelkezik internetkapcsolattal is, míg ez az arány Szlovákiában csak 82 százalékos.

(parameter)