Európai Szuperkupa - Először lesz angol házidöntő

2019. augusztus 13. - 12:12 | Sport

Az Európai Szuperkupa történetében szerdán az isztambuli mérkőzés lesz az első, amelyen két angol csapat küzd meg egymással: a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool (1977, 2001, 2005) negyedszer, az Európa-ligában címvédő Chelsea (1998) pedig másodszor hódíthatja el a trófeát.

Európai Szuperkupa - Először lesz angol házidöntő
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A két csapat ellentétes előjelekkel várja az összecsapást, ugyanis amíg a Vörösök rendkívül sima, 4-1-es győzelemmel rajtoltak a Premier League-ben a Norwich City ellen, addig a Kékek négygólos vereséget szenvedtek a Manchester United vendégeként. A londoni csapat új vezetőedzője, Frank Lampard a PL-ben több fiatalnak adott lehetőséget, együtteséből hiányzott a rutin, így könnyen elképzelhető, hogy ezúttal szerepet kapnak tapasztaltabb játékosok, mint Willian, Olivier Giroud vagy Christian Pulisic.

Lampard számára különösen fontos lenne a trófea elhódítása, mivel játékosként kétszer már alulmaradt a döntőben.

"Ezt a kupát nagyon meg szeretné nyerni a klub. Készen kell állnunk. Egy döntőben mindig ki lehet kapni, mert ott olyan minőségű ellenfelek vannak, mint a Liverpool. De a legfontosabb, hogy úgy jöjjünk le a pályáról, hogy mindent megtettünk"

- mondta Lampard, aki 2012-ben a BL-, 2013-ban pedig az El-győztes csapat tagjaként lett ezüstérmes. A tréner helyzetét nem könnyítette, hogy klubja az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nyáron nem igazolhatott új játékost.

Kollégája, Jürgen Klopp magabiztosan várhatja a találkozót, egyetlen problémája, hogy a bajnoki rajton megsérült brazil sztárkapusa, Alisson, akit így a spanyol Adrián San Miguel helyettesít majd.

A találkozó azért is különleges lesz, mert férfi európai kupameccsen először vezet meccset női bíró, a francia Stéphanie Frappart, aki júliusban a női vb döntőjén fújta a sípot.

A Szuperkupa 44 kiírásából a Bajnokok Ligája - illetve korábban a Bajnokcsapatok Európa Kupája - papírforma szerint erősebb győztesei "csak" 24-t nyertek meg, tehát hiába ők a rangosabb sorozat címvédői, az Európa-liga - valamint régebben a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa - aktuális legjobbja rendre méltó ellenfélnek bizonyultak.

(MTI)