Év végéig 2500 euró stabilizációs hozzájárulás az egészségügyben

2022. december 14. - 18:28 | Belföld

Két részletben kapják meg az egészségügyi dolgozók a stabilizációs hozzájárulást, 2500 eurót még az év végéig.

Év végéig 2500 euró stabilizációs hozzájárulás az egészségügyben
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az összeg másik felét attól függően, hogy mikorra sikerül elfogadni azt a törvénymódosítást, amely mentesíti a hozzájárulást az egészségbiztosítási és szociális járulékok befizetése alól.

A módosítás parlamenti elfogadását követően azt még alá kell írnia az államfőnek is, azután lép hatályba – tájékoztatta a TASR-t Petra Lániková, az egészségügyi tárca szóvivője.

Az eredeti javaslatban 5000 eurós stabilizációs hozzájárulás szerepel, és az összeg a törvények szerint a bruttó fizetés része, mindenféle járulékfizetési kötelezettséggel.

„December 31-ig 2500 eurót kapnak meg az alkalmazottak, tisztán 2500 eurót utalnak át a számlájukra”

– magyarázta a tárca.

Hogy a második részletben mekkora összeget kapnak, az a törvénymódosításon múlik. Ha sikerül elfogadni a törvényhozásban, akkor az 5000 euróból csak az adóelőleget vonják le.

„A maradék összeget a januári fizetésükkel kapják meg az alkalmazottak”

– közölte a minisztérium, becslése szerint ebben az esetben körülbelül 1500 eurót.

Ha a parlament nem fogadja el a törvénymódosítást, az 5000 euróból a járulékokat is levonják, és munkaadói járulékot is kell fizetni.

„A maradék összeget a 2022-es decemberi fizetéssel kapják meg az alkalmazottak 2023 januárjában”

– közölte a tárca, hozzátéve, hogy hozzávetőleg 150 eurót.

„Remélem, hogy a parlamenti képviselők elfogadják a módosítást, és így a járulékbefizetésektől mentesítve magasabb összeget kapnak az egészségügyi dolgozók, mint a törvénymódosítás elfogadása nélkül”

– jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter.

A kormány a múlt héten hagyott jóvá 5000 eurós stabilizációs hozzájárulást az egészségügyi dolgozók számára, a pénzügyminisztérium 200 millió eurót különített el a kifizetésére. Az egészségügyi dolgozóknak kötelezniük kell magukat, hogy három évet ledolgoznak az ágazatban

TASR